«Ανεβάζει στροφές» ο Στόλος: Όλα τα υποβρύχια σε ασκήσεις στο Αιγαίο



Τουλάχιστον 30 Μονάδες του Στόλου, πλοία επιφανείας και υποβρύχια, αναπτύχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε κάθε γωνιά του Αιγαίου αλλά και σε περιοχές του Ιονίου στέλνοντας μαζί με την Πολεμική Αεροπορία μήνυμα απόλυτης ετοιμότητας. Από τη μια η άσκηση «ΛΑΙΛΑΠΑ» η οποία στο πλαίσιο της διακλαδικότητας-αποτελεί βασικό δόγμα του ΓΕΕΘΑ- προγραμματίστηκε να συμπέσει με τον «ΗΝΙΟΧΟ». Και από την άλλη μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες των «αθόρυβων θηρευτών», των υποβρυχίων του Στόλου οι οποίες κορυφώθηκαν με τις ασκήσεις «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ».

Για πρώτη φορά στον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ» η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή με φρεγάτες κυρίως και ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων να λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από σενάρια αεροναυτικού πολέμου. Τα πλοία του Στόλου που συμμετείχαν στη «ΛΑΙΛΑΠΑ» δεν περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο αλλά αντίθετα δοκίμασαν το σύνολο των αντιαεροπορικών τους όπλων απέναντι σε απειλές από τον αέρα και μάλιστα παρά το γεγονός ότι είχαν να αντιμετωπίσουν υπερσύγχρονα μαχητικά κατάφεραν πλήγματα σε «εχθρικά» εναέρια μέσα. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα έπειτα από τις συνεχείς Τουρκικές προκλήσεις κάθε φορά που πλοία του Στόλου βγαίνουν στο Αιγαίο ο αεροναυτικός πόλεμος βρίσκεται στην κορυφή των σεναρίων που εκτελούνται.

Ταυτόχρονα όμως απαρατήρητα κάτω από την επιφάνεια του Αιγαίου βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχεδόν στο σύνολό τους τα Ελληνικά υποβρύχια. Δύο ασκήσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων εκτελέστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τη «ΛΑΙΠΑΠΑ». Οι «σιωπηλοί κυνηγοί» συμμετείχαν στον «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ», βασική τεχνική άσκηση υποβρυχίων, ενώ το Αρχηγείο Στόλου διέταξε και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» το οποίο προέβλεπε βολή τορπιλών η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Το Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε περιμένει και τις νέες τορπίλες βαρέως τύπου οι οποίες αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο να βρίσκονται στο οπλοστάσιο των τεσσάρων υποβρυχίων «214» όπως και στο αναβαθμισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Διαπιστευτήρια δυνατοτήτων και υψηλής εκπαίδευσης είχε δώσει πρόσφατα και για μια ακόμη χρονιά το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στη συμμαχική ανθυποβρυχιακή άσκηση «DYNAMIC MANTA 2021» ανοιχτά της Σικελίας.

Χαρακτηριστικό της υψηλής εγρήγορσης του Πολεμικού Ναυτικού είναιότι σχεδόν το σύνολο των μεγάλων Μονάδων του Στόλου βρίσκονται συνεχώς εν πλω είτε συμμετέχοντας σε Εθνικές ασκήσεις είτε σε συμμαχικές αποστολές όπως η επιχείρηση «IRINI» ανοιχτά της Λιβύης αλλά και η «Unifil» κοντά στις ακτές του Λιβάνου. Οι Ελληνικές φρεγάτες άλλωστε εδώ και μήνες δεν έχουν σταματήσει να «οργώνουν» όχι μόνο το Αιγαίο αλλά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο ενώ η «ΥΔΡΑ» έφτασε έως και τον Περσικό Κόλπο.

Στις θετικές ειδήσεις έρχεται να προστεθεί και η ένταξη της πυραυλακάτου «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» στην επιχειρησιακή δύναμη της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του Στόλου. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό κάνει «αγώνα δρόμου» ώστε το συντομότερο να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και για την πυραυλάκατο Νο7 SUPER VITA η οποία θα ονομαστεί «ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Στόχος είναι να ενταχθεί και αυτή επιχειρησιακά στον Στόλο τους πρώτους μήνες του 2022.

Εξελίξεις αναμένονται και στο μεγάλο ζήτημα της απόκτησης νέων φρεγατών, με το Πολεμικό Ναυτικό να αξιολογεί ήδη τις προτάσεις και να αναμένεται έως τα τέλη του επόμενου μήνα η τελική έκθεση η οποία θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας.