Βρέθηκαν συντρίμμια του μοιραίου υποβρύχιου ενώ εξαντλήθηκαν τα αποθέματα οξυγόνου



Σε βάθος 850 μέτρων βυθίστηκε το υποβρύχιο που χάθηκε στα ανοιχτά του Μπαλί την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας, ενώ εξανεμίστηκαν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανά τα 53 μέλη του πληρώματος.

«Με βάση τα στοιχεία που πιστεύουμε ότι προέρχονται από το KRI Nanggala, αλλάξαμε το καθεστώς του υποβρυχίου από "αγνοούμενο" σε "βυθισμένο"», δήλωσε ο Γιούντο Μαργκόνο σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων είπε νωρίτερα ότι τα σωστικά συνεργεία, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες, ανέσυραν συντρίμμια που εκτιμάται ότι προέρχονται από το υποβρύχιο.

Οι αρχές θεωρούν ότι τα μέλη του πληρώματος, αν είχαν επιζήσει, εξάντλησαν τα αποθέματα οξυγόνου τους, το οποίο θα τους έφτανε για τρεις μέρες, δηλαδή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το KRI Nanggala είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε βάθος μέχρι και 500 μέτρων. «Οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποβεί μοιραίο, επικίνδυνο» έχει εξηγήσει ο ναύαρχος Τζούλιους Βιτζοτζόνο.

«Είναι πιθανό στη διάρκεια της κατάδυσης να σημειώθηκε μπλακ άουτ με συνέπεια να χαθεί ο έλεγχος και να μην μπορούν να γίνουν διαδικασίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και το υποβρύχιο να πέσει σε βάθος 600-700 μέτρων» ανέφερε προχθές το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Το υποβρύχιο χάθηκε ενώ ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει μια τορπίλη στο πλαίσιο άσκησης δημιουργώντας πετρελαιοκηλίδα στο σημείο.