”Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη” στην Α.Μεσόγειο: Αμερικανικό υποβρύχιο στη Κύπρο

”Το κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη” στην Α.Μεσόγειο: Αμερικανικό υποβρύχιο στη ΚύπροΠόλεμος υποβρυχίων ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία στην Α.Μεσόγειο δυναμιτίζει την ένταση και στην Μαύρη θάλασσα

Το ισχυρότατο αμερικανικό υποβρύχιο USS SanJuan, το οποίο πραγματοποιεί προς το παρόν εργασίες ανεφοδιασμού σε λιμάνι στην Κύπρο, σηματοδοτεί το νέο πεδίο αντιπαράθεσης Ρωσίας-ΗΠΑ μετά την Μαύρη θάλασσα.

Το υποβρύχιο κλάσης “Λος Άντζελες” υλοποιεί αποστολές τακτικής περιπολίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει η αμερικανική διοίκηση.

Η ουσία όμως είναι ότι το υποβρύχιο αυτό όπως και άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία ελέγχουν και παρακολουθούν όλες τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων στην Α.Μεσόγειο.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο “κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη” θα λέγαμε με όρους χόλλυγουντ, αφού και αρκετά ρωσικά υποβρύχια κινούνται από τις ακτές της Συρίας έως το μέσον της Α.Μεσόγειου σε έναν νέο ρόλο που τους έχει ανατεθεί από την Μόσχα.

Για παράδειγμα το υποβρύχιο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας “Ροστόφ Ον Ντον” είχε εντοπιστεί δυτικά της Κρήτης στις 16 Μαρτίου σύμφωνα με τηλεοπτικό κανάλι, ενώ υπάρχει ακόμα ένα που δρα στην ευρύτερη περιοχή.

Το ρωσικό υποβρύχιο είχε εντοπιστεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κοντά στα δυτικά παράλια της Κρήτης, παρακολουθώντας την βάση της Σουδας.

Την ίδια περίοδο, έχουμε αρκετά ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Α. Μεσόγειο, ενώ Συρία και Λιβύη “βράζουν” από παρασκηνιακές εξελίξεις.

Η Μόσχα συγκεντρώνει ένα ισχυρότατο στόλο των μονάδων επιφανείας της στη Μεσόγειο ως αντιστάθμισμα των αμερικανικών κινήσεων σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Γιούρι Νετκάτσεφ δήλωσε χθες σε άρθρο μας ότι “ Αμερικανικά αντιτορπιλικά τβρίσκονται τώρα στο βόρειο Αιγαίο και συμμετέχουν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ Rammstein Dust II 21.

Σκοπός τους είναι να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ δεν απαιτείται να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτά τα πλοία είναι εξοπλισμένα με πυραύλους RGM-109E Tomahawk Block IV, τύπου Κρουζ με εμβέλεια 2.400 χλμ. οι οποίοι είναι ικανοί να διασχίσουν ολόκληρη την Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία για να χτυπήσουν στο Ντονέτσκ”, δηλώνει ο ίδιος.

Πιθανότατα να έχουμε νέα  στρατιωτική εγρήγορση ΗΠΑ-Ρωσίας όχι μόνο στην Μαύρη θάλασσα αλλά και σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, που αποτελεί μια σοβαρότατη θαλάσσια δίοδο, την οποία Μόσχα και Ουάσιγκτον θέλουν φυσικά να ελέγξουν.
 
Η περιοχή της Α.Μεσογείου έχει γίνει ήδη ένα ιδιότυπο πεδίο ναυτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ενώ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεν έχει “ξεμυτίσει” από τους ναυστάθμους του, σαν να γνωρίζει τι ...έρχεται.    

Σύμφωνα με νέες ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ρωσία προτίθεται να  συγκεντρώσει αρκετά μεγάλες ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, με στόχο να έχει πολεμικά πλοία στην περιοχή, αν τυχόν συμβεί λέμε κάτι στα Στενά του Βοσπόρου.

Από το Βόρειο Αιγαίο, σε ένα πιθανό σενάριο ραγδαίας αναβάθμισης των εντάσεων σε Α.Ουκρανία και Κριμαία, μέχρι το Σουέζ έχουμε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που θα έπαιρνε στην κυριολεξία “φωτιά”, αν Ρώσοι και Αμερικανοί αποφάσιζαν να λύσουν τα προβλήματα τους.