Τσέχος ΥΠΕΞ: «Δεν ενδιαφερόμαστε για κλιμάκωση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία»



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιάκουμπ Κουλγκανέκ υποστήριξε ότι η Πράγα δεν επιθυμεί κλιμάκωση στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τσεχίας μπορούν να βελτιωθούν και να καταστούν αμοιβαία επωφελείς, κάτι που όπως τόνισε, θα χρειαστεί αμοιβαίο σεβασμό.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για κλιμάκωση στις σχέσεις. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός ''παίκτης'' στην Ευρώπη και θα παραμείνει και στο μέλλον. Έχουμε διαφορετικά συμφέροντας σε διάφορους τομείς» ανέφερε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Σλοβακίας «Pravda».

«Οι σχέσεις Ρωσία - Τσεχίας εισέρχονται σε δύσκολη φάση, αλλά πιστεύω ότι αυτό θα επιλυθεί και θα έχουμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. Εντούτοις, αυτό απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό» σημείωσε ακόμη.

«Είμαι ρεαλιστής. Αναμένω ότι θα διαπραγματευτούμε κάποια τεχνικά ζητήματα τους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα το πώς λειτουργούν οι πρεσβεία μας στη Μόσχα και η ρωσική πρεσβεία στην Πράγα, τουλάχιστον σε κάποιο περιορισμένο τρόπο» επεσήμανε επίσης ο ίδιος.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις στον απόηχο των απελάσεων Ρώσων διπλωματών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει, στη συνέχεια, ότι η Ρωσία θα απαντήσει στην απόφαση της Πράγας να μειώσει τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών, καθώς θεωρεί ότι η Τσεχία επέλεξε τον δρόμο της διακοπής των σχέσεων.