Φρεγάτες: Δύο νέα πλοία δίνουν ως ενδιάμεση λύση οι Ισπανοί – Καθόλου μεταχειρισμένα

Φρεγάτες: Δύο νέα πλοία δίνουν ως ενδιάμεση λύση οι Ισπανοί – Καθόλου μεταχειρισμέναΔύο νέα πλοία δίνουν ως ενδιάμεση λύση οι Ισπανοί σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό.

Η ισπανική ενδιάμεση λύση που προτείνει η Navantia δεν συνίσταται σε μεταχειρισμένα σκάφη αλλά σε νέα.

Η πρόταση της ισπανικής Navantia είναι να παράσχει στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δύο ολοκαίνουργιες ελαφριές φρεγάτες 3.000 τόνων.

«Τέτοιες φρεγάτες μπορούν να κατασκευαστούν στην Ελλάδα άμεσα, καθώς ο σχεδιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος και η αλυσίδα εφοδιασμού είναι καλά καθορισμένη», τονίζουν οι Ισπανοί.

Η Navantia’s Alfa 3000 είναι ήδη σε λειτουργία στο Πολεμικό Ναυτικό της Βενεζουέλας και πέντε μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευή για το Πολεμικό Ναυτικό.

Λόγω της ωριμότητας του σχεδιασμού τους, σημειώνει το navalnews.com, και του γεγονότος ότι κατασκευάζονται πέντε νέα πλοία στο San Fernando της Ισπανίας, είναι δυνατή η παράδοση δύο νέων σκαφών σε 35 μήνες. ” εξήγησε ο Αμπέλ Μέρντερ, εμπορικός διευθυντής της Navantia.

Η ισπανική πρόταση περιλαμβάνει και τέσσερις φρεγάτες F110 ελληνικής διαμόρφωσης.

Να πούμε πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ειδικά Τζο Μπάιντεν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εξελίσσονται σε survivor για την κουρασμένη τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με το Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αφού η βοήθεια των Γερμανών δεν φτάνει για να διατηρήσει τις ισορροπίες υπέρ της Άγκυρας.

Την ίδια ώρα τα… ρέστα τους παίζουν οι Βρετανοί για τις Type 31 καθώς ήρθε και ο Βρετανός υπουργός Εξοπλισμών στην Ελλάδα.

Με τον Βρετανό Υπουργό Αμυντικών Εξοπλισμών Jeremy Quin και την πρέσβη της χώρας Kate Smith συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η αλήθεια είναι ότι κερδίζει έδαφος στους Έλληνες ναυάρχους η βρετανική τρελή πρόταση για αγορά τεσσάρων φρεγατών Type 31 με κόστος 2 δισ. ευρώ ενώ οι Βρετανοί προσφέρουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης δύο Type 23.


Οι Type-31 προορίζονται για την αντικατάσταση των 13 φρεγατών Type-23 του Βασιλικού Ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας ενώ η ναυπήγησή τους θα αρχίσει το 2023.

Το συνολικό κόστος της πρότασης των Βρετανών για τις Type 31 είναι κάτω από 500 εκ. ευρώ ενώ σε εξαγωγική διαμόρφωση το πλοίο θα διαθέτει 32 θέσεις εκτόξευσης βλημάτων σε σύστημα εκτόξευσης ΜΚ41. Πρόκειται για την πλέον οικονομική πρόταση από αυτές που έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες ναύαρχοι.

Σε βρετανική πρόταση για αγορά 4 φρεγατών Type 31, αναφέρθηκε στο παρελθόν και ο διάσημος ο Τούρκος αναλυτής, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Γιουσούφ Ακμπάμπα.

Με ένα tweet στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, με πάνω από 100 χιλ. followers, ο Ακμπάμπα αναφέρθηκε στη βρετανική πρόταση για αγορά από την Αθήνα 4 φρεγατών Type 31, με κόστος 2 δισ. ευρώ.

H βασική προϋπόθεση για το Π.Ν. για να επιλέξει τις Type 31 είναι να απελευθερωθούν οι πύραυλοι SM 2, αφού οι Βρετανοί έχουν να ανταγωνιστούν την γαλλική πρόταση με τους Scalp NAVAL.

Ο SM2 έχει εμβέλεια 90 ναυτικά μίλια.

To μεγάλο ατού των Βρετανών είναι πως έχουν τον δεύτερο μεγαλύτερο πολεμικό στόλο στον κόσμο μετά τους Αμερικανούς, άρα έχει την δυνατότητα να δώσει πλοία ενδιάμεσης λύσης στην Ελλάδα.

Tην ίδια ώρα οι Αμερικανοί δίνουν ως ενδιάμεση λύση στην Ελλάδα τα Ticonderoga, τα οποία θεωρούνται «απόλυτα πλοία με τρομερή ισχύ πυρός», που αλλάζουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα 9.300 τόνων πλοία, με τα 122 κελιά για πυραύλους αποτελέσουν «game changer» για τις ισορροπίες με την Τουρκία.

Το Πολεμικό Ναυτιό των ΗΠΑ θα αποσύρει τέσσερα Tico μέσα στο 2021 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν και την πώληση των πυραύλων Tomahawk, εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων – αντίστοιχων δηλαδή των γαλλικής κατασκευής NAVAL SCALP.

Ήδη η ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει τους Tomahawk για την Σουηδία, μια εξέλιξη που ανοίγει παράθυρο αποδέσμευσης και για την Ελλάδα.

Η ραχοκοκακλιά του αμερικανικού στόλου θα είναι οι νέες αμερικανικές φρεγάτες FFG/X, όπως οι Knox και OH Perry στη δεκαετία του ’80.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θέλει να κάνει βασικό πλοίο δικό του και τον συμμάχων του τις ιταλικής σχεδίασης φρεγάτες FFG/X.

Σύμφωνα με τον Κένεθ Μπρέιδγουαϊτ, αξιωματούχο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με τις νέες φρεγάτες FFG/X θα μπορούσε να συμβεί ότι με τα αμερικανικά F-35, δηλαδή να πωλούνται σε όλα τις συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Βάσει σχεδιασμού προγραμματίζεται να κατασκευαστούν 20 νέες FFG/X, με τις 10 από αυτές να έχουν ήδη παραγγελθεί στα ναυπηγεία Marinette Technologies, που ανήκουν στον Iταλό κατασκευαστή που κέρδισε τον διαγωνισμού σχεδιασμού των νέων φρεγατών που προέρχεται από τις γαλλο-ιταλικές φρεγάες FREMM.

Eίναι πιθανό οι κατασκευή των επόμενων 10 φρεγατών να γίνουν σε άλλα ναυπηγεία, ακόμα και εκτός ΗΠΑ ή σε ναυπηγεία αμερικανικών συμφερόντων. Πάει πουθενά το μυαλό σας;

Σημαντικός επίσης παράγοντας είναι η άσχημες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ειδικά Τζο Μπάιντεν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εξελίσσονται σε survivor για την κουρασμένη τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με το Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.