Φρεγάτες: Ήρθε σούπερ πρόταση από τη Νότια Κορέα – Αλλάζει όλο το παιχνιδι



Φρεγάτες: Ήρθε σούπερ πρόταση από τη Νότια Κορέα για φρεγάτες που αλλάζει όλο το παιχνιδι – Με AEGIS και SM2 είναι από τις καλύτερες προτάσεις, ψηλά στις προτιμήσεις.

Πρόκειται για μία εξαιρετική πρόταση, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ του navaldefence.gr, η οποία αναμένεται να επηρεάσει και τον ανταγωνισμό, αφού ανεβάζει τον πύχη.

Η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε πλέον να χαρακτηριστεί στις τρεις καλύτερες προτάσεις.

Η πρόταση βασίζεται στην κλάση KDX-II, από την οποία ήδη 6 πλοία, τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 2013-2018, υπηρετούν στο κορεατικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι νοτιοκορεατικές φρεγάτες θα ενσωματώνουν τεχνολογία AEGIS με Mk41, ESSM/SM2, RAM (Rolling Airframe Missile), NSM (Naval Strike Missile).

H πρότασης προς την Ελλάδα γίνεται μέσω της της κορεατικής κυβέρνησης, σε συνεργασία των δυο μεγάλων ομίλων Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering και Hyundai Heavy Industries, με διακρατικό πλαίσιο και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μια συνεργασία τους Κορεάτες ανοίγει νέους ορίζοντες αλλά… θα πρέπει να κατευνάσουμε Γάλλους και Αμερικανούς που θα δουν να μένουν εκτός οι προτάσεις τους.

Να σημειωθεί πως οι Κορεάτες έχουν και πολύ καλή πυραυλικη τεχνολογία, με τους κορεατικούς Τomahauk να μπαίνουν επάνω στις νοτιοκορεατικές φρεγάτες αν το θέλουμε.

Tην ίδια ώρα οι Ιταλοί αναμένεται να καταθέσουν πρόταση στην Ελλάδα για τέσσερις φρεγάτες FREMM ενώ προσφέρουν και δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει την παροχή δύο FREMM ή δύο Maestrale.

Η FREMM Bergamini είναι οπλισμένοι με Aster-15 βεληνεκούς έως τα 30 χλμ, Aster-30, βεληνεκούς άνω των 120 χλμ. καθώς και τους επιφανείας – επιφανείας MK2 Block IV της MBDA.

Οι Γάλλοι προτείνουν τις υπερσύγχρονες “ΜΠΕΛΑΡΑ”, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει πλήρως τον οπλισμό τους και την τεχνική υποστήριξη, αναφέρει το ρεπορτάζ του Star.

Oι Αμερικανοί προσφέρουν τις φρεγάτες MMSC και έχουν την πιο ολοκληρωμένη πρόταση, με κόστος περίπου 1 δις ευρώ το κάθε πλοίο.

Οι Γερμανοί δίνουν τις φρεγάτες ΜΕΚΟ Α-200 ή τις Α-300 και δύο υποβρύχια 209 ή 214, με κόστος 4 με 6 δις ευρώ.

Οι Ολλανδοί προσφέρουν τις φρεγάτες SIGMA 11515 με κόστος περίπου 500 εκ. ευρώ το κάθε πλοίο, οι Βρετανοί τις φρεγάτες ARROWHEAD140 με ακόμα μικρότερο κόστος, ενώ οι Ισπανοί προσφέρουν τις φρεγάτες F110 Navantia.