Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου. Υπέροχα, αλλά τι γίνεται με τους Οπλίτες θητείας;



Απο Δημήτριος Πατσουλές

Όπως ανακοινώθηκε, επιτέλους οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν μια ειδική οντότητα (όχι ξεχωριστή… οι Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ εξακολουθούν να ανήκουν και να προέρχονται από τον ΕΣ, και του ΠΝ από το ΠΝ, και της ΠΑ από την ΠΑ… όταν το δούμε και αυτό).

Τα επαγγελματικά στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είναι σίγουρο ότι επιλέγονται και εκπαιδεύονται πλέον με ΝΑΤΟικά στάνταρ, αν και προηγουμένως ήταν και πάλι πολύ ψηλά στην κλίμακα των ατομικών ικανοτήτων. Το ΕΤΑ, η Ζ ΜΑΚ και η ΔΥΚ είναι πλήρως επαγγελματικές μονάδες. Ωστόσο, στην ΔΔΕΠ περιλαμβάνεται και μια Μεραρχία με την 32 ΤΑΞΠΝ και την 1 ΤΑΞ Κ/Δ-ΑΛ. Σε αυτές τις μονάδες υπηρετούν και κληρωτοί ή αλλιώς Οπλίτες Θητείας, μετέπειτα Έφεδροι.

Το “χάος” ανάμεσα στα επαγγελματικά στελέχη και τους οπλίτες θητείας 9 μηνών είναι τεράστιο. Πως λοιπόν εντάσσονται τέτοιες μονάδες σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου; Φυσικά και οι Πεζοναύτες, Καταδρομείς, Αλεξιπτωτιστές δεν θα εκτελέσουν Ειδικές Επιχειρήσεις όπως οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) – το άλλο σκέλος της ΔΔΕΠ. Ωστόσο, δεν παύει να είναι… “ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”… Και αυτός ο τίτλος θα πρέπει να έχει ουσία και περιεχόμενο…

ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, εκτός από την Οργάνωση, τις νέες μονάδες, τα στάνταρ ΝΑΤΟ, τα νέα όπλα και νέα μέσα, θα πρέπει να γίνει κάτι για τον Οπλίτη Θητείας των Ειδικών Δυνάμεων. Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της αποστολής του με 9 μήνες θητεία, ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης “συνεπτυγμένο” και μία νοοτροπία εκπαίδευσης και επιλογής προσωπικού “μη μου άπτου”.

Οι Οπλίτες Θητείας Ειδικών Δυνάμεων πρέπει να υπηρετούν 24 μήνες, ώστε να γίνονται πραγματικοί “κομμάντος” και όχι στα χαρτιά. Ποιός όμως θα διαλέξει μια τέτοια τεράστια θητεία, όταν οι άλλοι υπηρετούν 9 μήνες; Δυστυχώς, είναι ντροπή να μην αρκούν τα ηθικά κίνητρα: η τιμή να γίνεις Καταδρομέας, Πεζοναύτης, Αλεξιπτωτιστής, και να υπηρετείς την πατρίδα κινδυνεύοντας και θυσιάζοντας περισσότερα από τον κοινό άνθρωπο και τον κοινό στρατιώτη. Αλλά, δυστυχώς 40 έτη ανθελληνικής παιδείας επιβάλλουν και κάποια υλικά κίνητρα.

Αυτά τα κίνητρα θα μπορούσαν να είναι: Μετά τους 9 μήνες η υπόλοιπη θητεία θα πληρώνεται με μισθό 800 ευρώ. Δόξα τω Θεώ, το κράτος πληρώνει 2 περίπου εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους που διαρκώς αυξάνονται… Μερικές εκατοντάδες περισσότεροι για 15 μήνες δεν θα ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό. Μετά την θητεία θα δίνεται η δυνατότητα σε ένα ποσοστό να συνεχίσει κατόπιν επιλογής-αξιολόγησης ως ΕΠΟΠ. Οι υπόλοιποι θα εισέρχονται στο ταμείο ανεργίας με διπλή αποζημίωση μέχρι να βρουν δουλειά. Οι εργοδότες τους θα έχουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για πέντε έτη. Αν κάποιοι θέλουν να ακολουθήσουν ιδιωτικό επάγγελμα, θα τους δίνονται χαμηλότοκα δάνεια. Θα εισέρχονται (εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις) σε τεχνικές σχολές και πανεπιστημιακά ιδρύματα με υποτροφία.

Συμπερασματικά: οι “συμβατικές” Ειδικές Δυνάμεις χρειάζονται υψηλής ποιότητας και υψηλής εκπαίδευσης Οπλίτες Θητείας. Και φυσικά μια ΕΦΕΔΡΕΙΑ που θα συντηρείται και θα είναι έτοιμη να συμπληρώσει μονάδες εκστρατείας, και να επανδρώσει εφεδρικές μονάδες Καταδρομών, Πεζοναυτών και Αλεξιπτωτιστών.