Φρεγάτες: Πάει για Σεπτέμβριο η απόφαση για τα νέα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού



Πάει για Σεπτέμβριο η απόφαση για την πρόταση αγοράς – Αρχές Ιουλίου θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για την πρόταση που θα προκρίνει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της προμήθειας τεσσάρων νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ (με δύο προτάσεις) βάζουν τα δυνατά τους για να… πάρουν την δουλειά.

Την ίδια ώρα, τα πλοία ενδιάμεσης λύσης φαίνεται πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της Αθήνας, η οποία στο τέλος θα είναι και πολιτική.

Κρυφό χαρτί στα χέρια των χωρών που ανταγωνίζονται για τις νέες ελληνικές φρεγάτες, εκτός από την τιμή και τον εξοπλισμό των πλοίων, αποτελεί και η χώρα κατασκευής τους, με την Αθήνα να προτιμά αυτή να γίνει σε ελληνικά ναυπηγεία.

Πάντως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ολλανδική, η Βρετανική και η Γαλλική πρόταση βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με την αξιολόγηση σε σειρά προτεραιότητας των πλοίων που θα παραδώσει το Πολεμικό Ναυτικό στον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα έχει την τελική απόφαση.

Φρεγάτες: Πάει για Σεπτέμβριο η απόφαση

Ενώ αρχικά υπήρξε η αισιοδοξία ότι η λίστα θα είναι έτοιμη στα τέλη Μαΐου, τελικά φαίνεται πως αυτό δεν θα συμβεί πριν τον Ιούλιο, με τον χρόνο ανακοίνωσης του νικητή να προσδιορίζεται πριν ή μετά το 15Αύγουστο και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο λόγος που η απόφαση για τις νέες ελληνικές φρεγάτες θα αργήσει τόσο έχει να κάνει με τις απαραίτητες ισορροπίες που πρέπει να διατηρήσει η Αθήνα.

Αν επιλεγούν π.χ. οι Ολλανδικές φρεγάτες, μία πρόταση που έχει πολλούς υποστηρικτές στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να… εξευμενίσει τους Αμερικανούς και τους Γάλλους οπότε θα ετοιμαστεί το έδαφος για την προμήθεια και άλλων γαλλικων Rafale καθώς και αμερικανικών F-35 (σ.σ. πολύ πιθανό τότε να αποσταλεί η LOR στην Ουάσιγκτον).

Αντίστοιχα η επιλογή βρετανικών φρεγατών (σ.σ. επίσης πρόταση με αρκετούς υποστηρικτές στο Πολεμικό Ναυτικό), θα σημάνει την ανάγκη διατήρησης των ισορροπίων με τους υπόλοιπους διεκδικητές κ.ο.κ..

Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν να… λένε για τον επαγγελματισμό των Ολλανδών και των Βρετανών, οι οποίοι έκλεψαν τις εντυπώσεις με την στάση τους κατά την παρουσίαση των προτάσεών τους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Ολλανδών και των Βρετανών είναι ότι διαθέτουν πληθώρα πλοίων ως πλοία ενδιάμεσης λύσης για την Ελλάδα, έως ότου κατασκευαστούν οι νέες φρεγάτες.

Όμως και σε αυτή την περίπτωση οι Ολλανδοί είναι πιο γρήγοροι στις παροχές τους.

Η όποια επιλογή αναμένεται να καθορίσει την πορεία του Πολεμικού Ναυτικού για τα επόμενα 20-30 χρόνια, του οποίου ήδη τα περισσότερα πλοία είναι ολλανδικής προέλευσης.

H βρετανική πρόταση είναι το μεγάλο αουτσάιντερ με καλές προοπτικές λόγω και της καλής πρότερης συνεργασίας που είχαν οι δύο χώρες στο παρελθόν, με τις πυραυλάκατους Super Vita.

Να θυμίσουμε πως η επιλογή των γαλλικών Belharra «κλειδώνει» και γαλλικό εξοπλισμό, αφού τα γαλλικά υπερ-πλοία φέρουν μόνο γαλλικά όπλα, ενώ και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης των Γάλλων, αν και χωρίς κόστος, δεν «τρέλαναν» τους Έλληνες επιτελείς.

Όλες οι τελευταίας τεχνολογίας φρεγάτες στις προτάσεις του ανταγωνισμού παίρνουν αμερικανικά και δυτικοευρπωαϊκά όπλα όπως οι NSM, αντίθετα τα γαλλικά πολεμικά πλοία παίρνουν μόνο γαλλικά όπλα.

Οι βρετανικές Arrowhead 140 διαθέτουν μέσες άκρες αυτά που επιθυμεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για «σπαστές» φρεγάτες που παίρνουν τον οπλισμό που θεωρείται ιδιανικός για το ελληνικό Π.Ν., όπως SM2 και Harpoon.

Οι Βρετανοί είναι διατεθιμένοι και αυτοί για μεταφορά τεχνογνωσίας και τελευταίας τεχνολογίας στα ελληνικά ναυπηγεία ενώ ο χρόνος ναυπήγησης των βρετανικών φρεγατών είναι πολυ μικρός.

Η ισπανική πρόταση, η οποία θεωρείται και αυτή από τις καλύτερες, αφορά σε πλοία επόμενης γενιάς.

Τα ραντάρ και τα συστήματα που δίνουν οι Ισπανοί είναι τα καλύτερα της αγοράς ενώ και σε θέματα διαχείρισης μάχης η F110 θεωρείται τοπ πλατφόρμα.

Η σύγκριση των F110 με τις γαλλικές Belharra είναι αναπόφευκτη.

Oι F110 αν και διαθέτουν καλύτερα ραντάρ και συστήματα διαχείρισης μάχης υπολείπονται των Belharra στους αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Οι γαλλικοί Aster 30 τους οποίους διαθέτουν οι Γάλλοι στην Ελλάδα θεωρούνται καλύτεροι, διότι αν και στην εμβέλειά τους υπολείπονται των SM2 έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα (σ.σ. περισσότερα Mach) το οποίο σημαίνει γρηγορότερη εμπλοκή προς τον στόχο.

Την ίδια ώρα, συνήθως οι SM2 έχουν τακτική εμπλοκής με δύο βλήματα.

Οι Αμερικανοί εκτοξεύουν προς τον κάθε στόχο δύο βλήματα ενώ οι Γάλλοι εκτοξεύουν ένα βλήμα ανά στόχο.

Οι Aster 30 διαθέτουν περισσότερα g άρα και καλύτερη ευελιξία και άλλα.

Oι Belharra διαθέτουν βλήματα cruise όπως οι Scalp NAVAL. Mέχρι στιγμής πρόβλεψη για πυραύλους cruise στις F110 δεν υπάρχει (σ.σ. πχ. Tomahawk).

Στη σύγκριση των πυραύλων επιφανείας – επιφανείας Harpoon των Ισπανών με τους Exoset των Γάλλων, θεωρούνται από πλλούς κατώτεροι οι Harpoon. Αν και έχουν το ίδιο βεληνεκές, οι Exoset μπορούν να «χτυπήσουν» ευκολότερα στόχους και στην ξηρά. Η καθοδήγηση τους είναι τέτοια ώστε να διευκολύνει το πλήγμα παράκτιων στόχων.