Το όραμα έγινε πραγματικότητα: Ιστορική συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, Εμιράτων

Το όραμα έγινε πραγματικότητα: Ιστορική συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ΕμιράτωνΠροτάσσοντας τις προοπτικές συνεργασίας και με όπλο τη διεθνή νομιμότητα και τον αλληλοσεβασμό οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με φόντο την πανέμορφη θάλασσα της Πάφου ανακοίνωσαν την έναρξη μιας προσπάθειας για θεμελίωση της τετραμερούς συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους.

Νίκος Χριστοδουλίδης, Νίκος Δένδιας, Γκάμπι Ασκενάζι και Ανουάρ Γκαργκάς, κατέληξαν κατά τη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης τους στην Πάφο ότι τους ενώνουν πολλά σε ό,τι αφορά την προσέγγιση τους για την ευρύτερη περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται, από τις ακτές του Αραβικού Κόλπου μέχρι τις ακτές της Ευρώπης.

Το πεπρωμένο αυτής της περιοχής δεν μπορεί να καθορίζεται από χώρες που δεν βρίσκονται σε αυτή την περιοχή ανέφερε ο οικοδεσπότης Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι τέσσερις χώρες σέβονται το διεθνές δίκαιο και την πολυμέρεια και είπε ότι ανάμεσα σε άλλα συζήτησαν τα ζητήματα της Λιβύης, της Συρίας, της Ανατολικής Μεσογείου και της Υεμένης.

Ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για την πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης, για επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Απεύθυνε επίσης πρόσκληση και προς άλλα κράτη να ενταχθούν στη συνεργασία αυτή, τονίζοντας ότι το μέλλον της περιοχής είναι η συνεργασία και η σταθερότητα και όχι η σύγκρουση.

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Δένδιας χαιρέτησε την ιστορική έναρξη των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζοντας ότι ο διάλογος είναι βασικό συστατικό για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, όπως επίσης και η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στη Λιβύη αλλά και τη χτεσινή επίσκεψη του στην Άγκυρα, τονίζοντας πως η Αθήνα μετέφερε την ετοιμότητα της για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Ο Γκάμπι Ασκενάζι από την πλευρά του, τόνισε πως η εικόνα που βλέπουμε σήμερα, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλευρό του, δεν θα γινόταν πιστευτή πριν από ένα χρόνο.

Είμαστε κοντά γεωγραφικά και έχουμε παρόμοιες απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός.

Κάλεσε και τους Παλαιστινίους να ακολουθήσουν το μοτίβο της ειρήνης, ενώ ήταν σαφής σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων και των κρατών που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Τόνισε την ανάγκη για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και όχι μόνο.

Ως μια ευκαιρία για θεμελίωση της συνεργασίας χαρακτήρισε τη συνάντηση της Πάφου ο Ανουάρ Γκαργκάς μιλώντας για κοινό όραμα συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, της βιομηχανίας, της επιστήμης, της υγείας και των τροφίμων.

Ανανεώνουμε την πρόθεση μας είπε για να εργαστούμε από κοινού για αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής.