Προειδοποίηση από Μόσχα σε Ουάσιγκτον: «Μην κάνετε το λάθος και περάσετε τις “κόκκινες” γραμμές»



Για αναβίωση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος στις αμερικανορωσικές σχέσεις αν δεν υπάρξει διάλογος, έκανε λόγο ο Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας την ίδια ώρα τις ΗΠΑ να μην επιχειρήσουν να «περάσουν τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε ταυτόχρονα με τον «σχιζοφρένεια» ορισμένες δηλώσεις εκπροσώπων του Λευκού Οίκου σχετικά με κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Υπάρχουν σχιζοφρενικά σημεία στις δηλώσεις ορισμένων προσώπων στην Ουάσινγκτον. Πρόσφατα, ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα συνεχιστούν. Ότι οι κυρώσεις θα έχουν το αποτέλεσμα που ελπίζει η Ουάσινγκτον και ότι ο σκοπός της είναι να μειωθούν οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας» ανέφερε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης, μιλώντας στο Sputnik.

Όπως είπε, δεν μπορεί καν να σχολιάσει τέτοιου είδους δηλώσεις:

«Ελπίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι τέτοιες δηλώσεις δεν τιμούν εκείνους που υποστηρίζουν μια τέτοια πολιτική στον Λευκό Οίκο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως οι διμερείς σχέσεις Μόσχας-Ουάσινγκτον μπορεί να επιστρέψουν στην εποχή του «Ψυχρού Πολέμου» εάν οι ΗΠΑ απορρίψουν τον διάλογο.

«Αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε συνθήκες είτε από τον" Ψυχρό Πόλεμο" είτε ακόμη χειρότερες» προειδοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι τόνισε ότι στόχος της Ουάσινγκτον με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν είναι να κλιμακώσει τις εντάσεις αλλά να θέσει τη Μόσχα υπεύθυνη για τις δραστηριότητές της.