Οι Τάταροι της Κριμαίας ζητούν να συναντηθούν με τον Ερντογάν



Ο Πρόεδρος της Εθνικής-Πολιτιστικής Αυτονομίας των Τατάρων της Κριμαίας Εϊμάζ Ουμέροφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο RIA, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν συχνά αναφέρεται για τους κατοίκους της χερσονήσου, αλλά πρέπει να ακούσει τη φωνή των Τατάρων της Κριμαίας, γράφει η τουρκική Τζουμχουριέτ και συνεχίζει:

«Έχει λανθασμένη εντύπωση»

Για να κατανοήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την Κριμαία θα ήταν χρήσιμο να τους κατοίκους με τα μάτια του, αφού έχει λανθασμένη εντύπωση, βασισμένη σε ψευδείς μαρτυρίες των ηγετών της «Λαϊκής Συνέλευσης των Τατάρων της Κριμαίας», η οποία δεν έχει καμία σχέση με τους Τάταρους της Κριμαίας, καθώς  απαγορεύεται από τη Ρωσία συνάντηση εκπροσώπων των Τατάρων της Κριμαίας με τον Ερντογάν, αλλά μόνο μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή (η συνάντηση) θα βοηθήσει στην καθιέρωση στενής συνεργασίας».

Ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως μέρος της  Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από  τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την υποστήριξή του στις απόψεις της κυβέρνησης του Κιέβου σχετικά με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Ερντογάν, τόνισε, ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και ότι η Κριμαία προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία.

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε λάθος θέση ως προς την Κριμαία, προσθέτοντας ότι ελπίζει να πειστεί για τη θέση της Ρωσίας.

Το δημοψήφισμα για ένωση του 2014

Η Κριμαία προσχώρησε στη Ρωσία ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου 2014. Διεθνείς οργανισμοί, ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), και πολλές άλλες χώρες αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα και κήρυξαν το δημοψήφισμα άκυρο.

Η κυβέρνηση της Μόσχας αναγνώρισε το δημοψήφισμα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο που ορίζει «την προσχώρηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσία και τη δημιουργία νέων ομοσπονδιακών περιοχών» στην τελετή στο μέγαρο του Κρεμλίνου στις 21 Μαρτίου 2014.

Cumhuriyet