ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗΣ ΝΕΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ



Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κ. Αχμέτ Ιλχάν, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Γιώργο Μουλκιώτη και κ. Δημήτρη Μπιάγκη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Πρόγραμμα πρόσκτησης νέων Φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό”, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την πρόσκτηση τεσσάρων (4) νέων Φ/Γ πολλαπλού ρόλου για το ΠΝ, πλοία που, αν λάβει η κυβέρνηση τις ορθές για τη χώρα αποφάσεις, θα έχουν τις απαραίτητες δυνατότητες για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του ΠΝ.

Δυστυχώς όμως, αν λάβουμε υπόψη τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο δήθεν της διπλωματίας και των διεθνών συνεργειών, δεν έχει πάρει τον σωστό δρόμο για την βέλτιστη επιλογή, τόσο για την κατάλληλη νέα Φ/Γ, ενδιάμεση λύση, αλλά και την εμπλοκή των ναυπηγείων της χώρας μας για την ναυπήγηση των υπόψη πλοίων, στο πλαίσιο της εν ισχύ ΕΑΒΣ.

Προκειμένου να εκφράσουμε την τεράστια ανησυχία και τον προβληματισμό μας για το θέμα, κατατέθηκε η υπόψη ερώτηση.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 
“Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, η χώρα ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να υλοποιήσει ένα πολύ σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την πρόσκτηση τεσσάρων (4) νέων Φρεγατών (Φ/Γ) πολλαπλού ρόλου, πλοία που όταν αποκτηθούν θα αποτελέσουν έναν κρίσιμο συντελεστή ισχύος στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Η κυβέρνηση, μπροστά σ' αυτή την προοπτική, καλείται να αποφασίσει κάνοντας την βέλτιστη επιλογή πλοίου που θα διαθέτει τα πλέον κατάλληλα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που έχει θέσει ως απαίτηση το ΠΝ. Ο τρόπος όμως που η κυβέρνηση ασκεί την εξοπλιστική διπλωματία στο παραπάνω ζήτημα δεν πείθει ότι το αποτέλεσμα της τελικής επιλογής θα είναι τελικά και το προσδοκώμενο, ώστε το ΠΝ να καλύψει αποτελεσματικά τις επιχειρησιακές του ανάγκες.

Όπως διαπιστώνουμε με λύπη και ανησυχία, παρά την επιβεβλημένη απαίτηση για σταδιακή αντικατάσταση ενός μεγάλου αριθμού ναυτικών μονάδων επιφάνειας του Στόλου στην επόμενη 10ετία, λόγω γήρατος και παρωχημένων δυνατοτήτων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο Ναυτικό Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για ναυπήγηση - πρόσκτηση νέων σύγχρονων πλοίων που θα αντικαταστήσουν τις εννέα (9) Φ/Γ τύπου S και τις εννέα (9) Πυραυλακάτους Compattante III που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν σύντομα τα 40 έτη σε ενέργεια και λόγω ηλικίας των συστημάτων τους, βαίνουν σε επιχειρησιακή υποβάθμιση.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε τον κατά το δοκούν σχεδιασμό του μέλλοντος των ΕΔ από την κυβέρνηση και τη δυστοκία στη λήψη σχετικών αποφάσεων, ο προβληματισμός για την ορθότητα των ενεργειών της κυβέρνησης επιτείνεται. 

Είναι πρόδηλο ότι όσο θα καθυστερεί η λήψη της απόφασης για την επιλογή νέας Φ/Γ, τόσο θα πληθαίνουν και οι φωνές που επιβεβαιώνονται με τα επιχειρήματα που ήδη ακούγονται σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην τελική επιλογή με πολιτικά κριτήρια που θα υπερκεράσουν τελικά την αξιολόγηση με βάση τα επιθυμητά επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των υποψηφίων πλοίων. 

Το συγκεκριμένο ζήτημα κριτικής προς την ακολουθούμενη μεθόδευση, γίνεται ακόμη πιο εμφανές δεδομένου ότι στην επιλογή έχει προστεθεί εκτός από τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων (4) Φ/Γ ΜΕΚΟ και η αναζήτηση προσφοράς για μεταχειρισμένα πλοία «ενδιάμεσης λύσης» που όμως δεν είναι εύκολα διαθέσιμα, ενώ όπως προκύπτει από σχετική διερεύνηση του θέματος, είναι ελάχιστα αυτά που ενδιαφέρουν από πλευράς χαρακτηριστικών το ΠΝ, χωρίς βέβαια ακόμη να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ σχετικά με την αναβάθμιση των Ναυπηγείων και την ενδεχόμενη, αν και καθοριστική, εμπλοκή τους στην ναυπήγηση των προαναφερθέντων πλοίων, στο πλαίσιο των στόχων της εν ισχύ Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (ΕΑΒΣ).

Δεδομένου ότι, ο χρόνος αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο αναφοράς για την αμυντική θωράκιση της χώρας, ενώ η κυβέρνηση δεν τον αξιοποιεί υπέρ μας, έχοντας καθυστερήσει υπερβολικά  ως προς τη λήψη απόφασης για την  προμήθεια των τεσσάρων Φ/Γ, σε συνδυασμό με την "ενδιάμεση λύση" και την αναβάθμιση των Φ/Γ ΜΕΚΟ, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη καθημερινή επιθετικότητα της Τουρκίας.
Δεδομένου ότι, δημοσιοποιούνται καταθέσεις προτάσεων από διάφορες χώρες, αλλά και συναντήσεις με αντιπροσωπείες πρεσβειών.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί: 
1. Βάση ποιων διαδικασιών και με ποιο νομικό πλαίσιο πραγματοποιείται η όλη διαδικασία επιλογής των νέων Φρεγατών του Στόλου; Έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες και όσα προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο για ανάλογες συμβάσεις αμυντικού υλικού ή θα εισηγηθείτε ειδική νομοθετική ρύθμιση;

2. Θα υπάρχει πρόβλεψη στην πρόσκτηση νέων Φ/Γ για ένταξη της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας στην υλοποίηση του προγράμματος και με την εμπλοκή των κρατικών βιομηχανικών δομών; Θα ληφθούν υπόψη στο πρόγραμμα πρόσκτησης οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ του 2017 για την ΕΑΒΣ;

3. Δεδομένου ότι, την παρούσα περίοδο είναι ελάχιστα τα αξιόλογα μεταχειρισμένα πλοία που ενδιαφέρουν το ΠΝ, για να ενσωματωθούν στον Στόλο ως «πλοία ενδιάμεσης λύσης», εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαχωριστεί η απόκτηση μεταχειρισμένων πολεμικών πλοίων με ανάλογες δυνατότητες από τη διαδικασία επιλογής νέας Φ/Γ;

4. Με δεδομένο ότι η πρόσκτηση των 4 φρεγατών ακόμα κι αν γινόταν άμεσα δεν πρόκειται να αλλάξει την απαίτηση για σταδιακή απόσυρση ενός αρκετά μεγάλου αριθμού Ναυτικών μονάδων επιφάνειας λόγω γήρατος, γιατί δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα ένα Ναυτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα πρόσκτησης Νέων ναυτικών μονάδων επιφάνειας σε βάθος χρόνου υλοποίησης 20 ετών, προκειμένου να υπάρξει μεθοδευμένη και με σχέδιο αντικατάσταση των αντίστοιχων υπέργηρων πλοίων επιφανείας του Στόλου, ώστε να διατηρείται και παράλληλα να ενισχύεται σταδιακά η ναυτική αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στο απαιτούμενο επίπεδο;

5. Γιατί το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Φ/Γ ΜΕΚΟ έχει ενταχθεί στο συνολικό σχέδιο προμήθειας των νέων Φ/Γ, ενώ θα μπορούσε να είχε προχωρήσει ανεξάρτητα για να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο, αν ληφθεί υπόψη ότι η αναγκαιότητά του εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια;”