ΥΠΕΘΑ για καταβολή αποζημιώσεων σε στελέχη ΣΞ-ΠΝ



Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης με θέμα «καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο ΥΕΘΑ στην τοποθέτηση του, αναφέρθηκε τόσο στις απαραίτητες διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί εκ μέρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ακόμα διευκρίνισε και τις προβλέψεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, αναφορικά με ζητήματα καταβολής αποζημιώσεων.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως: «Για την πληρωμή κάθε δαπάνης σε βάρος του Δημοσίου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Δημόσιου Λογιστικού(ν.4270/16, ΠΔ 80/16).

Ως εκ τούτου, αποζημιώσεις που στηρίζονται σε δικαιολογητικά μηνός Δεκεμβρίου καταβάλλονται με μία μικρή χρονική υστέρηση, καθόσον αναγκαιούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες εκτέλεσης του προϋπολογισμού, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους (2021)».

Οι προβλεπόμενες ενέργειες από το ΥΠΕΘΑ

Συναφώς, συνέχισε, για τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η αποζημίωση του προσωπικού για την εκτέλεση υπηρεσίας μηνός Δεκεμβρίου 2020 και εφεξής, εντός των προθεσμιών που καθορίζονται από την ΕΑΠ (Ενιαία Αρχή Πληρωμών).

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη καταβληθεί, μέσω ΕΑΠ, οι αποζημιώσεις των δαπανών οδοιπορικών εξόδων, οι οποίες υπεβλήθησαν προς έλεγχο από τις οικείες επιμελητείες και χρηματικές διαχειρίσεις έως την 05-02-2021 και αναμένεται περί την 13-04-2021, η καταβολή των αποζημιώσεων των αντίστοιχων δαπανών, οι οποίες υπεβλήθησαν προς έλεγχο έως την 05-03-2021.

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων οδοιπορικών εξόδων στο δικαιούμενο προσωπικό, υλοποιείται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ), σε ορισμένη ημερομηνία του μήνα, βάσει των υποβληθέντων δικαιολογητικών που περιέρχονται στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, εντός συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών.