Ο Ερντογάν, ο Μπαϊρακτάρ και τα drones της Τουρκίας



Πέρσι, ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ συνέβαλε στο να αλλάξει η τροπή συγκρούσεων στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του, την Τουρκία.  Πρώην ερευνητής του ΜΙΤ και παντρεμένος με την πιο μικρή κόρη του προέδρου Ερντογάν, ο Μπαϊρακτάρ έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάδειξη της Τουρκίας ως παραγωγού μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που φέρουν και όπλα. Το 2020, τα drones ΤΒ2 της εταιρείας Baykar χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις της Τρίπολης και του Μπακού, δύο συμμάχων της Αγκυρας.  Ο 41χρονος Μπαϊρακτάρ (το επίθετό του σημαίνει «σημαιοφόρος») μοιράζεται τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για την ανάδειξη της Τουρκίας σε πιο αυτάρκη στρατιωτική δύναμη. Σε μια πορεία που δημιουργεί νέες και όχι τόσο σταθερές συμμαχίες για την Τουρκία και ταράζει τους δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας τα θαυμάζει όλος ο κόσμος», διακήρυξε πρόσφατα ο Ερντογάν. «Με τα όπλα που φέρουν αλλάζουν πολεμικές μεθόδους και άλλαξαν την πορεία του πολέμου στη Λιβύη». Μάλιστα χρησιμοποίησε τα στοιχεία που δείχνουν ότι επτά αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας βρίσκονται ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου. Οπως δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ το 93% των μερών των drones κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Οι προθέσεις είναι προφανείς, σχολιάζει το Bloomberg. Η επεμβατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και η προσπάθεια ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας πάση θυσία, φέρνει την Αγκυρα σε μια περίεργη θέση.

Κυρώσεις στην Αγκυρα
Οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Τουρκία και την άφησαν έξω από τη διαδικασία παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, επειδή επέμεινε στην αγορά των αντιαεροπορικών συστοιχιών S400, μια συμφωνία για την οποία οι Τούρκοι έτρεφαν ελπίδες ότι θα περιλαμβάνει και μεταφορά τεχνογνωσίας. Βρετανικές και καναδικές εταιρείες σταμάτησαν να παράσχουν εξαρτήματα για drones από τη στιγμή που διατυπώθηκαν ερωτήματα για το πώς και πού θα χρησιμοποιηθούν τα σκάφη αυτά.

Τούρκοι μηχανικοί προσπαθούν να αναπτύξουν μηχανές για τανκς, καθώς και το πειραματικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X έπειτα από καθυστερήσεις στη συμφωνία με τη βρετανική Rolls-Royce, όμως πρόκειται για ένα δαπανηρό εγχείρημα χωρίς καμία εγγύηση γρήγορης επιτυχίας.

«Η Τουρκία μετατρέπεται σε μια αναδυόμενη δύναμη στην τεχνολογία drones», σχολιάζει η Ραλούκα Τσερνατόνι του Carnegie Europe. «Αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας ανάπτυξης μιας αυτάρκους αμυντικής βιομηχανίας και της δηλωμένης φιλοδοξίας του προέδρου Ερντογάν να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από ξένα οπλικά συστήματα. Πάντως όλα αυτά είναι πιο εύκολο να τα λες από το να τα κάνεις», ανέφερε επικαλούμενη την καναδική απόφαση αποχώρησης από τη διμερή συνεργασία.

Ο Ερντογάν κατάφερε και περιόρισε πολύ την επιρροή των στρατηγών στις αμυντικές αγορές, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της υπηρεσίας για τις προμήθειες και συνδέοντάς την με επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν δεσμούς με την κυβέρνηση. Η αλλαγή δημιούργησε θέσεις εργασίας και ενίσχυσε τις στρατιωτικές εξαγωγές, που έφτασαν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι, με αιχμή τα τανκς και τα πλοία. Στην αγορά των drones η Τουρκία παραμένει μικρός παίκτης σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Ισραήλ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ