Φρεγάτες: Ήρθε και η ισπανική πρόταση – Eίναι πολύ καλή λένε άνθρωποι του χώρου

Φρεγάτες: Ήρθε και η ισπανική πρόταση – Eίναι πολύ καλή λένε άνθρωποι του χώρου

 

Ήρθε και η ισπανική πρόταση; – Ο Ισπανός πρέσβης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στον Έλληνα ΥΠΑΜ την πρότασή τους σχετικά με το πρόγραμμα προσθήκης φρεγατών πολλαπλού ρόλου.

Οι ισπανικές φρεγάτες F110 αναπτύσσονται από κοινού από το ισπανικό υπουργείο Άμυνας και την κρατική εταιρεία Navantia.

Η κατασκευή των φρεγάτων θα ξεκινήσει έως το 2020 και έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί μεταξύ 2023 και 2027.

Το πλοίο μήκους 145 μέτρων κι εκτοπίσματος 6.100 τόνων, φέρει αμερικανικής προέλευσης ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα με 16 κάθετους εκτοξευτήρες Mk41, διαθέτοντας από 64 έως 92 κελιά.

«Ο Ισπανός πρέσβης Enrique Viguera και οι συνεργάτες του από την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα μας παρουσίασαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρότασή τους σχετικά με το πρόγραμμα πρόσκτησης φρεγατών πολλαπλού ρόλου του Πολεμικού Ναυτικού», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Πολύ γόνιμη συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Navantia Javier Herrador & της ομάδας του και του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Παναγιωτόπουλος, μπροστά από ένα μοντέλο της φρεγάτας F-110. Επιστρέφουμε πολύ σύντομα οι τέσσερις εμπλεκόμενοι με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ολοκληρώνουμε την επίσκεψη μας στα ναυπηγεία. Ευχαριστώ Υπουργέ!», σημείωσε με την σειρά του ο Ισπανός πρέσβης στον λογαριασμό του στο Twitter.Η πρόταση για τις F-110 της ισπανικής Navantia προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης με την εταιρεία ONEX να αναλαμβάνει τη ναυπήγηση ως «πακέτο» με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η ONEX, γράφει στην Καθημερινή ο Βασίλης Νέδος, έχει τα σχέδια των F-110, η πρώτη εκ των οποίων βρίσκεται ήδη υπό ναυπήγηση για το ισπανικό ναυτικό.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση επιλογής του συγκεκριμένου τύπου, συμμετοχή θα έχουν και οι ΗΠΑ, καθώς τα περισσότερα οπλικά και άλλα συστήματα της F-110 είναι αμερικανικά.

Πρόκειται για τύπο πλοίου πολύ μεγαλύτερο από τις φρεγάτες του Π.Ν., με εκτόπισμα 6.000-7.000 τόνων, διάδοχο της F-100, ενός πολεμικού με τεράστιες αντιαεροπορικές δυνατότητες που παρέχονται από το αμερικανικό σύστημα AEGIS.

Να πούμε πως  οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ειδικά Τζο Μπάιντεν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εξελίσσονται σε survivor για την κουρασμένη τουρκική οικονομία.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με το Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες αφού η βοήθεια των Γερμανών δεν φτάνει για να διατηρήσει τις ισορροπίες υπέρ της Άγκυρας.