Πολεμική Αεροπορία: Mε τη συμμετοχή επτά χωρών η άσκηση «Ηνίοχος 21»Σε αεροναυτική άσκηση που θα συμπεριλάβει το σύνολο του FIR Αθηνών και με σενάρια που περιλαμβάνουν ενεργό συμμετοχή και από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θα εξελιχθεί η φετινή διακλαδική πολυεθνική άσκηση που σχεδιάζεται κάθε χρόνο από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) με την ονομασία «Ηνίοχος 21». Η φετινή άσκηση, τμήμα του πλέγματος δραστηριοτήτων που συντονίζονται από το ΓΕΕΘΑ, θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου έως και τις 22 του μήνα. Πέρα από τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), στον φετινό «Ηνίοχο» θα λάβουν μέρος συνολικά επτά χώρες, μάλιστα με πολυτυπία μέσων και προσωπικού.

Από τη Γαλλία θα συμμετάσχουν αεροσκάφη τύπου Rafale και M-2000D, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) F-16, ενώ οι ΗΠΑ μετέχουν με μαχητικά F-16, ιπτάμενα τάνκερ KC-135 και UAV τύπου MQ-9. Η φετινή ισραηλινή συμμετοχή περιλαμβάνει F-15 και F-16, ενώ οι Ισπανοί με F/A-18. Ο Καναδάς στέλνει οκτώ στελέχη που θα συμμετάσχουν στην άσκηση ως διαχειριστές αεράμυνας (GCI) και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW-139. Η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία αποστέλλουν παρατηρητές. Η άσκηση που σχεδίασε το ΓΕΑ θα συνδυαστεί με την άσκηση «Λαίλαψ 21» του Π.Ν., ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς.

Εν τω μεταξύ χθες, η διοίκηση Ευρώπης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι την Τρίτη δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1 Lancer απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ελσγουορθ στη Νότια Ντακότα και πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το Αιγαίο. Τα υπερηχητικά βαριά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν μια πτήση συνολικά 12.000 ναυτικών μιλίων (με την επιστροφή) από μια μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δύο βομβαρδιστικά εισήλθαν στην Ευρώπη και εν συνεχεία, προτού φθάσουν στο Αιγαίο, συνοδεύθηκαν από δύο αμερικανικά F-16 με βάση το Αβιάνο. Οι συγκεκριμένες αποστολές γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια ολοένα και συχνότερα, με σκοπό να φανεί η δυνατότητα των ΗΠΑ να φθάσει ταχέως σε ένα ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες ανανεώθηκε το πρόγραμμα τριμερούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ. Σκοπός, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, χθες διεξήχθη άσκηση μικρής κλίμακας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας QUAD (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Κυπριακή Δημοκρατία), που έχει δημιουργηθεί με σκοπό να προωθήσει την άποψη των συμμετεχουσών χωρών για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.