O Ερντογάν «τα πήρε» με τον Ντράγκι - «Παγώνει» παραγγελία ελικοπτέρων από την Ιταλία



Την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία παγώνει η Τουρκία σε αντίποινα για το χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που επεφύλαξε την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο του "sofagate".

Όπως αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Il Fatto Quotidiano μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης, η Τουρκία έβαλε στον πάγο την αγορά δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο. 

Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έστειλε «προειδοποιητικά μηνύματα» σε άλλες δυο ιταλικές ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις δύο ιταλικές εφημερίδες οι Αρχές της Τουρκίας απαιτούν επίσημη συγνώμη από τη Ρώμη για τις δηλώσεις Ντράγκι και δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν με τις εξηγήσεις μέσω διπλωματικών διαύλων της ιταλικής κυβέρνησης. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η La Repubblica, υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ