ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΙΑΣ ΠΥΡΟΒΟΛΑΡΧΙΑΣ PATRIOT PAC-3 ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ;Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και τον βουλευτή του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, με σκοπό την ενημέρωση επί του θέματος.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι, 

“Η Ελλάδα πρόκειται να αποστείλει στη Σαουδική Αραβία μία πυροβολαρχία αντιαεροπορικού συστήματος αμερικανικής κατασκευής PATRIOT PAC-3 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνοδευόμενη από το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, για να συμβάλλει στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας της εν λόγω χώρας.

Η συμφωνία για την αποστολή της πυροβολαρχίας προβλέπει την εγκατάσταση στη Σαουδική Αραβία εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού των ΕΔ, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το εν λόγω σύστημα και παράλληλα να εκπαιδεύσουν το αντίστοιχο προσωπικό της Σαουδικής Αραβίας, ως προς την επιχειρησιακή του εκμετάλλευση.

Η αγορά του εν λόγω οπλικού συστήματος από την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε για την αμυντική της θωράκιση, με γνώμονα τη δημιουργία μιας ισχυρής αντιαεροπορικής ομπρέλας για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, καλύπτοντας συγκεκριμένα τμήματα του εναέριου χώρου της χώρας, ενταγμένο στο σύστημα αεράμυνας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη παρούσα χρονική  περίοδο η χώρα βιώνει την Τουρκική  επιθετικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει φτάσει σε ένα οριακό σημείο. Μέσα σε αυτό το κλίμα και παρά τις καθημερινές Τουρκικές προκλήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε την παράδοση μιας πυροβολαρχίας του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Δεδομένου ότι, η χώρα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη ένταση με την γείτονα χώρα και σε κατάσταση επαγρύπνησης λόγω της αυξημένης Τουρκικής Προκλητικότητας στο Αιγαίο, που δεν γνωρίζουμε την κατάληξή της.

Δεδομένου ότι, η μεταφορά μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία και η διάθεση εξειδικευμένου προσωπικού αν δεν αναπληρωθεί θα δημιουργήσει λογικά κάποια κενά στην αντιπυραυλική κάλυψη και αμυντική θωράκιση της χώρας.

Δεδομένου ότι, θα απαιτηθεί σχετικό κόστος μεταφοράς του συστήματος και κόστος για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού που θα παραμείνει στη Σαουδική Αραβία.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί: 

1. Ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος ή ποια είναι η θετική αποτίμηση για τη χώρα μας από την παραχώρηση της πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία;

2. Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο δραστηριοποίησης των Ελληνικών Patriot και του εξειδικευμένου προσωπικού του στη Σαουδική Αραβία;

3. Έχετε προβλέψει πως θα καλύψετε ισοδύναμα το κενό που θα δημιουργηθεί στον επιχειρησιακό αμυντικό σχεδιασμό από την απουσία μίας πυροβολαρχίας Patriot και σε ποιο βαθμό; 

4. Ποιος είναι ο προβλεπόμενος συμβατικός χρόνος που η χώρα θα στερηθεί της εν λόγω πυροβολαρχίας;

5. Ποιος είναι ο αριθμός των ατόμων που αποτελούν το στελεχιακό δυναμικό και ποιος είναι ο συμβατικός χρόνος παραμονής του στη Σαουδική Αραβία; Έχει προβλεφθεί κυκλική εναλλαγή του; Έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφαλή εγκατάσταση αυτού και των οικογενειών τους; Ποια θα είναι η αποζημίωση του εν λόγω προσωπικού και ποιον θα επιβαρύνει; 

6. Ποιο είναι το κόστος μεταφοράς της πυροβολαρχίας και το μηνιαίο κόστος λειτουργίας της; Το συνολικό κόστος  της επιχείρησης  θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό;”