Ρωσία: Άνθρωπος θα εγκρίνει την εκτέλεση βολών του ρομποτικού T-14 Armata



Η ρομποτική έκδοση του ρωσικού άρματος μάχης T-14 Armata, χάρις στην χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα εντοπίζει στόχους από μόνο της, όμως οι βολές θα εγκρίνονται από τον άνθρωπο. Αυτό ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον επικεφαλής της ρωσικής επιχείρησης Rostec, Σεργκέϊ Χεμεζοφ, στον αέρα του προγράμματος «Νέα του Σαββάτου» με τον Σεργκέϊ Μπράλεφ στον τηλεοπτικό σταθμό «Russia-1».

«Το άρμα» Armata «μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πλήρωμα και χωρίς πλήρωμα – το ρομπότ που θα ελέγχει το άρμα «…» θα επιλέγει αυτόνομα τον στόχο» δήλωσε.

Το άρμα μάχης T-14, που εξελίχθηκε από την εταιρεία ΟυραλΒαγκονΖαβόντ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό στην Στρατιωτική Παρέλαση της 9ης Μαΐου 2015. Το 2019, ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές δοκιμές. 

Η κύρια καινοτομία του είναι ο ανεπάνδρωτος πύργος. Το πλήρωμα βρίσκεται μέσα σ’ ένα θωρακισμένο διαμέρισμα στο μπροστινό μέρος του σκάφους του άρματος, από εκεί χρησιμοποιούν μέσω τηλεχειρισμού τα οπλικά συστήματα του άρματος. 

Αυτό ελαχιστοποιεί σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου του πληρώματος κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις. Υπάρχει, επίσης, η ανεπάνδρωτη έκδοση του Armata. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για την μαζική παραγωγή του, σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα εξέλιξης ανεπάνδρωτων τεχνολογιών και άλλων επίγειων ρομπότ.