Πως η Κίνα απλώνει τα ''πλοκάμια'' της: Ο ρόλος των ΜΜΕ & το δόγμα ''Thousand Grains of Sand''



Στην καθημερινή μας ζωή, ακούμε συχνά για δυτικά κατασκοπευτικά κέντρα όπως της CIA, την M16 ή ακόμη και την Ισραηλινό Μοσάντ, αλλά δεν ακούμε τίποτα για τις Κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

Οι κατασκοπευτικές δράσεις των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από μυστήριο, με τους ειδικούς να βρίσκονται σε ένα ''σκοτάδι''. Η τεχνική συλλογής πληροφοριών από την πλευρά της Κίνας δεν εδράζεται σε ''παραδοσιακούς'' τρόπους, αλλά χρησιμοποιεί  Κινέζους φοιτητές και ακαδημαϊκούς που σπουδάζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, χρησιμοποιεί τουρίστες και ακόμη και εταιρείες για να βοηθήσουν στη συλλογή πληροφοριών.

Με βάση τον Εθνικό Νόμο περί Πληροφοριών που ψηφίστηκε το 2017, η κινεζική κυβέρνηση υποχρεώνει όλες τις κινεζικές εταιρείες και ακόμη και άτομα (που ζουν εντός και εκτός της χώρας) να βοηθήσουν τους κυβερνητικούς οργανισμούς πληροφοριών στην απόκτηση πληροφοριών.

Με άλλα λόγια, η Κίνα βασίζεται σε ένα τεράστιο παγκόσμιο κοινωνικό σύστημα, ένα μη επαγγελματικό και άτυπο δίκτυο πληροφοριών, που παρέχει πληροφορίες που αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες του Πεκίνου από στρατιωτική, κοινωνικοπολιτική και οικονομική άποψη. Αυτός ο τύπος συλλογής πληροφοριών έχει χαρακτηριστεί ως ''Thousand Grains of Sand'' από έναν πρώην αναλυτή της Κίνας για το FBI.

Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν αξία, αλλά όταν συγκεντρωθούν, φαίνεται να είναι πολύτιμα. Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο στην Καμπούλ, που το είχε μία γυναίκα για περίπου 10 χρόνια και η συνελήφθει, δεν έχει δώσει ποτέ ''δικαιώματα''. Στην πραγματικότητα, ήταν ένα πλήρως λειτουργικό εστιατόριο που δεν φαινόταν ότι η γυναίκα μπορεί να ήταν πράκτορας των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένα άλλο παράδειγμα του ''Thousand Grains of Sand'' αποκαλύφθηκε το έτος 2020, όταν έγινε γνωστό ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας υποστήριξε την Zhenhua, μια εταιρεία πληροφορικής, η οποία παρακολούθησε πάνω από 1.000 ινδικές προσωπικότητες και οργανισμούς μέσω διαφορετικών πλατφορμών κοινωνικών μέσων. 

Αρχικά τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν μπορεί να μην φαίνονται επιβλαβή για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας, αλλά μακροπρόθεσμα, αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να αναλυθούν και να μετατραπούν σε δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια της Ινδίας.

Ένας σημαντικός διαμεσολαβητής για τη συλλογή πληροφοριών για τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, είναι το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το Xinhua είναι κυρίως τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή της Κίνας. Είναι ένα από τα σημαντικά όπλα των κινεζικών μυστικών υπηρεσιών.

Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να προωθήσει θετικά νέα σχετικά με την ηγεσία του Κ.Κ.Κ. (κινεζική κυβέρνηση) και να περιθωριοποιήσει, να δαιμονοποιήσει ή να καταστείλει εντελώς τις φωνές κατά του Κ.Κ.Κ.

Διαθέτει περισσότερες από 20 εφημερίδες και δώδεκα περιοδικά και εκτυπώσεις σε οκτώ γλώσσες: Κινέζικα, Αγγλικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Πορτογαλικά, Αραβικά και Ιαπωνικά.

Έχει ιδρύσει 107 γραφεία σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ υποκαταστημάτων ή εκδοτικών γραφείων στο Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό, το Ναϊρόμπι, το Κάιρο, το Παρίσι, τη Μόσχα και το Ρίο ντε Τζανέιρο και σήμερα απασχολεί περισσότερα από 10.000 άτομα.

Το Xinhua καλύπτει όλες τις ειδήσεις και τις εξελίξεις σε ξένες χώρες που έχουν νόημα ή που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σημασία για την Κίνα.  Στη συνέχεια διαβιβάζει αναφορές / άρθρα στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, το οποίο διαχειρίζεται άμεσα την εισροή πληροφοριών από την Xinhua. Οι αναφορές / άρθρα φορτώνονται σε ένα ασφαλές σύστημα ιστού. Σε όποιες αναφορές υπάρχουν πληροφορίες που είναι σημαντικές για την Κίνα, αντιμετωπίζονται ως ταξινομημένα και προωθούνται στην ηγεσία του Κ.Κ.Κ. 

Πρόσφατα, το Xinhua έγινε θέμα στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο Paolo Formentini, βουλευτής της Lega (Σαλβίνι) και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του Ιταλικού Κοινοβουλίου, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ιταλίας να να λάβουν σοβαρά υπόψη την παρέμβαση του Κινέζικου Κ.Κ.Κ. και της Xinhua  στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ιδίως την κυβερνητική υπηρεσία Ansa, τονίζοντας την ανάγκη για την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την συμφωνία Xinhua-Ansa.

Τα προαναφερθέντα γεγονότα δείχνουν ότι η Xinhua δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο πρακτορείο προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά εκτελεί επίσης ορισμένες από τις λειτουργίες μιας υπηρεσίας πληροφοριών, συλλέγοντας πληροφορίες και εκπονώντας διαβαθμισμένες αναφορές για την κινεζική ηγεσία τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς εκδηλώσεις.