Ελληνοτουρκικά: 100 εκατομμύρια ευρώ γλιτώνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα!

Ελληνοτουρκικά: 100 εκατομμύρια ευρώ γλιτώνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα!

 

Έρχονται στην Ελλάδα τα 1.200 τεθωρακισμένα οχήματα που οι ΗΠΑ τα παραχωρούν δωρεάν παρότι έχουν κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια.
Ελληνοτουρκικά: Εκτοξεύεται το επίπεδο του ελληνικού στρατού, καθώς στον δρόμο για την Ελλάδα βρίσκονται τα σούπερ τεθωρακισμένα των ΗΠΑ.

Ο λόγος για τα τεθωρακισμένα Μ1117, τα οποία η Ουάσιγκτον μας τα παραχωρεί ως πλεονάζον υλικό και αναμένεται να αφιχθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως τα συγκεκριμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού μπορεί να μας τα δίνουν δωρεάν, αλλά το κόστος τους θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πως γίνεται; Το δωρεάν αυτό αφορά καθαρά τα οχήματα και όχι την μεταφορά, τις επιθεωρήσεις, την προετοιμασία τους και τα ανταλλακτικά.

Μάλιστα, στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως ανέφερε το Star, ούτε ο οπλισμός τους, ούτε ο σταθμός ασυρμάτων.

Οι δυνατότητές τους

Τα συγκεκριμένα οχήματα που άρχισαν να κατασκευάζονται στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αντέχουν νάρκη βάρους 5 κιλών, οβίδες πυροβόλου 155 mm, ενώ έχει διαθέτει «run flut» ελαστικά που του επιτρέπει να πηγαίνει ακόμα και σε δύσβατες περιοχές.

Ζυγίζει 13,4 τόνους, έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Συνολικά αποδίδει 260 ίππων, με την μέγιστη ταχύτητα του να αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.

Θα μπορεί να μεταφέρει 5 άτομα, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ τα είχε οπλισμένα με ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Το όχημα προσφέρει στο πλήρωμα όραση 360° διαθέτει σύστημα κλιματισμού και η θωράκιση του είναι τοποθετημένη με κλίση ώστε να εξοστρακίζει αντιαρματικές ρουκέτες.