ΥΠΕΘΑ: Έρχεται Νομοσχέδιο με λύσεις στα σταδιοδρομικά ζητήματα των στελεχών ΕΔ

ΥΠΕΘΑ: Έρχεται Νομοσχέδιο με λύσεις στα σταδιοδρομικά ζητήματα των στελεχών ΕΔΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του «Κινήματος Αλλαγής» κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου με θέμα: «Επανειλημμένες αδικίες στη μοριοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούντων στο αεροδρόμιο Ακτίου.»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεδομένου ότι το ζήτημα όπως είπε ο ερωτών βουλευτής έχει ήδη αναλυθεί μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με απλή ερώτηση. Βέβαια έχετε υποβάλει ερωτήσεις, έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον σας. Καλά κάνατε και σας έχω απαντήσει σχετικά ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 ότι το ζήτημα επικαιροποίησης του συστήματος μοριοδότησης των Μονάδων και Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζεται αλλά όμως συνολικά. Όχι κατά Μονάδα, αλλά σε Διακλαδικό επίπεδο υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συμπεριληφθεί και προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το FOB Ακτίου, το πρώην Αεροδρόμιο που είναι τώρα FOB στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής Δομής Δυνάμεων. Επομένως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε τώρα είναι ότι δεν εξετάζουμε το ζήτημα της μοριοδότησης κατά Μονάδα, κατά περίπτωση, αλλά συνολικά, ολοκληρωμένα. Αυτό θεωρώ ότι είναι και ο σωστός τρόπος.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης ώστε να επιτευχθεί η αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου μοριοδότησης με σκοπό βέβαια τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των στελεχών.

Καταλαβαίνετε ότι το ζήτημα του προσωπικού FOB Ακτίου δεν μπορεί να απομονωθεί από τη συνολική προσπάθεια για ένα συνολικό και αντικειμενικό θεσμικό πλαίσιο μοριοδότησης. Σας αναφέρω μάλιστα ότι για το σχετικό συνολικό ζήτημα της μοριοδότησης υπάρχουν ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχεδόν για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και των Ιωαννίνων, μια και ανέγνωσε εδώ τις πρωινές αναφορές και βουλευτής Ιωαννίνων.

Όμως σας διαβεβαιώ παραταύτα ότι η μοριοδότηση του FOB Ακτίου δεν θα παραβλεφθεί. Προφανώς θα υπάρχει η σχετική ρύθμιση, προσαρμογή με πνεύμα ισοτιμίας και δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό πλαίσιο καταλαβαίνετε ότι έχει χαρακτηριστεί από τα Γενικά Επιτελεία με διαβάθμιση του απορρήτου και συνεπώς δεν μπορώ να επεκταθώ περαιτέρω, πλην όμως είμαι στη διάθεσή σας (όπως ήμουν πάντα), καθώς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώνω για τις εξελίξεις.

Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζουμε να φέρουμε προς συζήτηση στη Βουλή ένα συνολικότερο Νομοσχέδιο που ρυθμίζει διάφορα σε εκκρεμότητα σταδιοδρομικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα έλεγα ένα προσωποκεντρικό, επί ζητημάτων Προσωπικού δηλαδή, Νομοσχέδιο μέσα στο πυκνό πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του Υπουργείου και νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό εκεί σκοπεύουμε να ρυθμίσουμε συνολικά το ζήτημα της μοριοδότησης με τις εκκρεμότητες ή τις στρεβλώσεις που υπάρχουν μέσα από αυτό.