Στο "στόχαστρο" των τουρκικών γεωτρύπανων η Ν.Κρήτη



Σεισμός" από της σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Ενέργειας

Πλήρης επιβεβαίωση του άρθρου μας με το οποίο αναφέραμε ότι έχουμε “στοχευμένο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων προχωρά η Τουρκία μετά την παρουσία “αλιευτικών” πλοίων νοτίως της Κρήτης, που αφορούν ξεκάθαρα σχέδιο “γκριζαρίσματος”.   

Σήμερα ο υπουργός ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, αφού στοχοποίησε αρχικά τις θαλάσσιες περιοχές με τις οποίες είναι σε κόντρα η χώρα του με  Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε ότι “η Τουρκία θα ξεκινήσει  περισσότερες γεωτρήσεις σε αναζήτησή φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο”, πυροδοτώντας άσχημα σενάρια για το επόμενο διάστημα".

“Η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή” της Α.Μεσογείου”, δήλωσε ο Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι ενώ υπήρχαν ενδείξεις φυσικού αερίου, δεν υπήρξε σημαντική οικονομική ανακάλυψη

«Οι ειδικοί μας ελέγχουν δεδομένα μετά από κάθε έρευνα, μαζί με τα σεισμικά δεδομένα που είχαν ληφθεί προηγουμένως. Θα μπορούσαμε να έχουμε αρκετές ακόμη γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές, όπου βλέπουμε σημάδια αερίου », είπε ο ίδιος σε μεγάλο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

«Ο χρόνος θα δείξει , αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Εκτιμούμε ότι υπάρχει μια δυνατότητα», είπε ο ίδιος.

Πηγές αναφέρουν ότι θα έχουμε πιθανόν ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και  Κύπρου, για τους ενεργειακούς πόρους και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον Αύγουστο του 2020, όταν  τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες κινούνταν κατά κόρον στην περιοχή αυτή οπλισμένες με όλα τα όπλα τους.

Η Άγκυρα έχει εκδώσει προκλητική Navtex που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου στην περιοχή της Α. Μεσογείου, ενώ το Ορούτς Ρέις πιθανόν να εξέλθει το επόμενο μικρό διάστημα για “έρευνες” στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό πλοίο έρευνας μπορεί να πραγματοποιήσει κάθε είδους γεωλογική, γεωφυσική, υδρογραφική και ωκεανογραφική έρευνα, ειδικά αναζητήσεις φυσικών πόρων. Το πλοίο μπορεί να εκτελέσει τρισδιάστατες σεισμικές επιχειρήσεις βάθους έως και 8 χιλιάδες μέτρα, και σεισμικές έρευνες 2 διαστάσεων βάθους έως και 15 χιλιάδων μέτρων.

Πέραν όσων είναι γνωστά, μια πιθανή αναβάθμιση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία κάτω από την μεγαλόνησο, εμπεριέχει πάντα το σενάριο δράσης των ρωσικών πυραύλων S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Αν τελικά οι Τούρκοι επιχειρήσουν εξόρυξη νοτίως της Κρήτης, ενός νησιού που είναι  "αστακός" από όλες τις απόψεις, θα τεθούν σε ισχύ πιθανόν σενάρια τα οποία παραπέμπουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, και τα οποία οι Τούρκοι τρέμουν, αφού η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λιβύη , ούτε φυσικά Συρία.    

Η Τουρκία όπως όλοι βλέπουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, θέλει να "στηρίξει" την Γαλάζια Πατρίδα και ειδικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο με κάθε τρόπο, για αυτό και παράλληλα με τους εξοπλισμούς, η Άγκυρα προσπαθεί, ανεπιτυχώς βέβαια, να συνάψει διμερείς συμμαχίες με Αίγυπτο, Συρία, Λίβανο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ότι δήθεν κοινή ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης "ακουμπά" στα εδάφη που ελέγχει ακόμα ο στρατηγός Χαφτάρ.