Ο εναγκαλισμός της Τρίπολης από την Άγκυρα συνεχίζεται



Οι επαφές της Λιβύης με την Τουρκία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Η πολυπληθής αποστολή που βρέθηκε στην Άγκυρα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμέιμπα σηματοδοτεί τη σταθερότητα των σχέσεων, ενώ η κατάσταση στη χώρα παραμένει ρευστή.

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Λιβύης στην Άγκυρα στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως η Τουρκία αποτελεί μία σταθερά για την Τρίπολη, παρά την αλλαγή των συσχετισμών.

Ο πρωθυπουργός Ντμέιμπα, παρά το ότι είναι επιχειρηματίας, φαίνεται να έχει θέσει μία μεγαλύτερη ατζέντα από τη διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων των τουρκικών εταιρειών, των εργολάβων στη χώρα και τη συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών. Σε αντίθεση με την πρόσφατη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία του στενού του κύκλου μόνο, στην Άγκυρα μετέβη σχεδόν το σύνολο των υπουργών.

Τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν ένα βασικό ζήτημα για τη μεταβατική περίοδο που βιώνει η Λιβύη. H υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νάιλα Μανγκούς, προκάλεσε αναταραχή το προηγούμενο διάστημα, όταν, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από τη χώρα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Η Μανγκούς, ως η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Λιβύης και από τις πρώτες στον αραβικό κόσμο, φαίνεται αποφασισμένη να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης στη Λιβύη. Η σταδιοδρομία της άλλωστε συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή στο Μεταβατικό Συμβούλιο του 2011 που αντιστάθηκε στο καθεστώς του Μουαμάρ Γκαντάφι.

Ακολούθησαν πολλές δηλώσεις αξιωματούχων, που εμμέσως πλην σαφώς διαχώριζαν τα τουρκικά στρατεύματα από τους υπόλοιπους ενόπλους, βάσει του συμφώνου ασφαλείας που έχει υπογραφεί με την Τουρκία το οποίο της επιτρέπει τη στρατιωτική παρουσία και τη χρήση εναέριου χώρου.

Ακόμα και το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί διπλωματικά, αναφέροντας πως επιθυμεί την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, αλλά οι ενεργές διεθνείς συνθήκες θα τηρηθούν. Η καθοριστική παρέμβαση της Τουρκίας στον εμφύλιο το 2020 διατηρεί τον αντίκτυπο της.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, το οποίο δεν έχει γίνει αποδεκτό στην περιοχή, παραμένει αντιστοίχως ένα βασικό ζήτημα για την Άγκυρα. Το επόμενο διάστημα (ή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, όπως ελπίζει η Τουρκία), ετοιμάζεται η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας Άγκυρας - Τρίπολης στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο εναγκαλισμός της Τρίπολης συνεχίζεται από την Άγκυρα, καθώς στη Βουλή της Τουρκίας θεσμοθετήθηκε μία κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας με τη Λιβύη, περιλαμβάνοντας και την Αίγυπτο, χώρα κλειδί για το μέλλον στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν ανακοίνωσε νέες συζητήσεις με την Αίγυπτο, ώστε να αναθερμανθούν οι σχέσεις τους (μετά από την πρόσφατη διαμάχη με την Τρίπολη για τη στήριξη αντικυβερνητικών δυνάμεων). Η στήριξη της νέας μεταβατικής αρχής στη Λιβύη αποτελεί τον βασικό άξονα των προσπαθειών της Άγκυρας.

Το διεθνές ενδιαφέρον για τη Λιβύη παραμένει σημαντικό. Ο πρόσφατος αιφνίδιος θάνατος του ισχυρού ανδρός του Τσάντ, Ιντρίς Ντεμπί, έχει φέρει στο προσκήνιο τα ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας.

Πέρα από τις μεγάλες δυνάμεις, το Κουαρτέτο για τη Λιβύη, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και η Αφρικανική Ένωση, επανάφεραν το επείγον ζήτημα της άμεσης και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη καθώς και τη καταστρατήγηση στο εμπάργκο όπλων.

Ο διεθνής παράγοντας έχει ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, η κατεύθυνση που κινείται η νέα μεταβατική αρχή της Λιβύης αποτελεί ένα κομβικό στοιχείο. Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και μεταβατική -για τη διενέργεια εκλογών τον Δεκέμβριο, η οιωνεί κυβέρνηση της Λιβύης ασκεί πλήρως τα καθήκοντα της. Και στη Λιβύη, βέβαια, οι μεταβατικές διοικήσεις δεν είναι πάντα τόσο προσωρινές.