Σχέδια ενεργοποίησης του Ναυστάθμου Κρήτης



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Σχέδια ενεργοποίησης του Ναυστάθμου Κρήτης

Μία από τις βασικές μέριμνες της νέας σχεδιαζόμενης δομής δυνάμεων (αν και στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ δεν ετέθη παρά ακροθιγώς) αφορά τον Ναύσταθμο Κρήτης (Ν.Κ.). Η «Κ» έχει αποκαλύψει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 τον σχεδιασμό για τη δημιουργία μιας διοίκησης Ανατολικής Μεσογείου που τελικά έλαβε τη μορφή ενός στρατηγείου (ΣΔΑΜ). Πρακτικά σχεδιάζεται η δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Οι συζητήσεις για εκ νέου ενεργοποίηση του Ν.Κ. έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα, εδράζονται στην ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει μια εξωστρεφή επιχειρησιακή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις επιμέρους προσεγγίσεις για τη μορφή που θα έχει ο νέος Ναύσταθμος Κρήτης, είναι απολύτως σαφές ότι σε αυτόν σε αρχικό στάδιο θα μπορεί να σταθμεύει μια μοίρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εν καιρώ, η στάθμευση θα γίνει μόνιμη. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών στον Ν.Κ., του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ) αλλά και η δημιουργία επαρκών κτιριακών υποδομών για τη φιλοξενία των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.). 

Ο πλέον δύσκολος παράγοντας στην εξίσωση είναι να δημιουργηθούν και στον Ν.Κ. εξειδικευμένα συνεργεία για όλους τους τύπους των πλοίων. Για αυτόν τον λόγο εξετάζεται η πρώτη μοίρα του Π.Ν. που θα σταθμεύσει στον Ν.Κ. να αποτελείται από πλοία ενός τύπου, ώστε μαζί με τα πολεμικά να μεταφερθεί στην Κρήτη και το σύνολο των υπηρεσιών επισκευής και υποστήριξής τους. Αν στον Ν.Κ. μεταφερθούν οι (όποιες) νέες τέσσερις φρεγάτες προμηθευτεί το Π.Ν., κάποιες από τις ήδη υφιστάμενες ΜΕΚΟ, ή «S», ή αν επιλεγεί μια «μεικτή» λύση με τη μόνιμη στάθμευση υποβρυχίων ή πυραυλακάτων, αυτό είναι ακόμα άγνωστο. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως στη συντριπτική τους πλειονότητα οι βελτιώσεις που έγιναν στον Ν.Κ. την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιήθηκαν χάρις στο πλεονάζον υλικό που χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των νατοϊκών εγκαταστάσεων της Σούδας. 

Σε γενικές γραμμές, τα επόμενα χρόνια η Κρήτη θα μετατραπεί σε κομβικό σημείο για την προβολή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). Πέρα από την αεροπορική βάση Σούδας και τον Ν.Κ., η Κρήτη διαθέτει νατοϊκές εγκαταστάσεις υψηλού κύρους (NMIOTC, Πεδίο Βολής Κρήτης) και προσφέρεται για την υψηλή συγκέντρωση δυνάμεων με πολλαπλές δυνατότητες. 

Επίσης, στην πρόσφατη κρίση του Αυγούστου – Νοεμβρίου 2020 αναδείχθηκαν και μονάδες που μέχρι πρότινος ήταν περιορισμένης σημασίας, όπως η Προκεχωρημένη Βάση Κυριαμαδίου, το μάχιμο προσωπικό της οποίας διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της παρατεταμένης προσπάθειας που έλαβε χώρα μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου.