Ηγέτης της Χαμάς: «Ναι» στην οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Γάζας και Τουρκίας



Υπέρ της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Γάζας και της Τουρκίας, τάσσεται ο ηγέτης της «Χαμάς», η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας, Ισμαήλ Χανίγιε, σε συνέντευξή του στο τουρκικό ΜΜΕ, Habertürk, γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law and Order.
 
Ουσιαστικά, ο Χανίγιε αναπαράγει τα σενάρια που διοχέτευσαν πρόσφατα, εν μέσω της νέας κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ορισμένοι τουρκικοί κύκλοι, οι οποίοι προωθούσαν την «ιδέα» της οριοθέτησης στη «λογική» του «τουρκο-λιβυκού» μνημονίου, στο τέλος του 2019, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ της Τουρκίας με τη Λιβύη.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα ακόμη εξωπραγματικό σενάριο.

Πόσω μάλλον, αφού, σε αντίθεση με την «κυβέρνηση» της Τρίπολης, η οποία -καλώς ή κακώς- ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, η Παλαιστίνη δεν αποτελεί κράτος.

Πολύ περισσότερο, η «Χαμάς», αν και ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, δεν αποτελεί την παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Τα σενάρια αυτά προσκρούουν, επιπλέον, και στο ότι, ενδεχόμενη χάραξη θαλασσίων ζωνών Τουρκίας – Γάζας, θα «περάσει» πάνω από θαλάσσιες περιοχές στις οποίες έχει δικαιώματα η Ελλάδα, η Κύπρος, αλλά και το Ισραήλ και η Αίγυπτος.


Όπως και να’ χει, ο Χανίγιε, στη συνέντευξή του:
-Είπε ότι «δεν έχει κανείς κανένα δικαίωμα να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

»Η συζήτηση της γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής και των δικαιωμάτων κατ’ αυτόν τον τρόπο έχει λάβει γελοία διάσταση».

-Δήλωσε ότι «το κράτος της Παλαιστίνης έχει σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο» καθώς και ότι «η Παλαιστίνη έχει τα ίδια δικαιώματα για την ίδια περιοχή».

-Ανέφερε ότι «κάθε βήμα που κάνει το κράτος της Παλαιστίνης μαζί με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών.

»Η ακτή της Παλαιστίνης μας έχει πολύ σημαντική -στρατηγική- σημασία.

»Ως πηγή φυσικού αερίου, επίσης, οι παλαιστινιακές υπεράκτιες ακτές έχουν επίσης πολύ σημαντική θέση.

»Από αυτή την άποψη, οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα».

-Τάχθηκε υπέρ της «προσέγγισης Τουρκίας – Αιγύπτου».

-Τόνισε ότι «η προσέγγιση Τουρκίας – Αιγύπτου και Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας θα είναι προς το συμφέρον της ισλαμικής κοινότητας και κατ’ επέκταση θα συμβάλει θετικά στον παλαιστινιακό αγώνα».

-Είπε ότι βλέπει «την Τουρκία και την Αίγυπτο ως σημαντικές χώρες στην περιοχή», όπως επίσης «το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία ως χώρες που ασκούν επιρροή στην περιοχή και δεν μπορούν να αγνοηθούν».

Κατά συνέπεια, ανέφερε, «η προσέγγιση ανάμεσά τους θα έχει θετική επίδραση στον ισλαμικό κόσμο».

-Παρατήρησε ότι οι τελευταίες συγκρούσεις Ισραήλ – Παλαιστινίων «αποτέλεσαν πραγματικά μια ευκαιρία (σ.σ. για τους Παλαιστίνιους) να σταματήσουμε τις εσωτερικές συγκρούσεις.

»Ευκαιρία και για να εξαλειφθούν οι διαφωνίες μεταξύ άλλων ισλαμικών χωρών.

»Έτσι, μπορούμε να το δούμε ως αφετηρία για εμάς.

»Είναι σημαντικό να επιλύσουμε τις εσωτερικές διαφορές μας, αλλά και να οικοδομήσουμε μια κοινή πλατφόρμα πρωτοβουλιών και προσέγγισης με άλλες ισλαμικές χώρες».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα, Daily Sabah, η οποία παρέθεσε και δηλώσεις του Τούρκου αντιναυάρχου ε.α., Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος φέρεται ως ένας εκ των εγκεφάλων του σχεδίου «Γαλάζιας πατρίδας».

Ο Γιαϊτζί είπε ότι «με μια τέτοια συμφωνία, ο παλαιστινιακός λαός θα αποκτήσει τον έλεγχο μιας θαλάσσιας ζώνης 10.200 χλμ2, η οποία θα τους ανοίξει το δρόμο να αξιοποιήσουν όλους τους θαλάσσιους πόρους».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή θα επέτρεπε στην Τουρκία να επεκτείνει τη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας της στη Μεσόγειο, «διαλύοντας τα σχέδια της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής Διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) στην περιοχή».