Οι τούρκοι βγάζουν πάλι στο Αιγαίο στόλο και drones



Η Άγκυρα ετοιμάζεται να στήσει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου. επιχειρώντας να κάνει επίδειξη δύναμης

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com

Δεν έχει τέλος η τουρκική υποκρισία, με την Άγκυρα από τη μία να «φωνάζει» για την αποστρατιωτικοποίηση των Ελληνικών νησιών και από την άλλη να βγάζει ολόκληρο τον στόλο της στο Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις από τα τέλη Μαΐου μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι υδρογραφικές υπηρεσίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας έχουν ήδη προχωρήσει στη δέσμευση περιοχών για την άσκηση «Θαλασσόλυκος 21» και η Άγκυρα ετοιμάζεται να στήσει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, επιχειρώντας να κάνει επίδειξη δύναμης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με τις Navtex που εξέδωσε το τουρκικό Επιτελείο «κλειδώνει» περιοχές που βρίσκονται ακόμη και σε απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από τα Ελληνικά νησιά, τα οποία επιδιώκει να «γκριζάρει» η Άγκυρα. Οι δεσμευμένες περιοχές ξεκινούν από τη Μαύρη Θάλασσα και φτάνουν μέχρι τα ανατολικά της Κύπρου, ενώ περιλαμβάνουν σχεδόν ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο. Βάζοντας τα πλοία της να εκτελούν βολές με πραγματικά πυρά και σενάρια πολέμου ανάμεσα σε Ελληνικά νησιά, η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει προβολή σημαίας σε μια κρίσιμη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν όλα τα όπλα εγχώριας παραγωγής που διαθέτουν, ενώ εκτός από μαχητικά αεροσκάφη στον «Θαλασσόλυκο 21» ιδιαίτερο ρόλο θα έχουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική βιομηχανία. Στα σενάρια που έχει σχεδιάσει το επιτελείο των γειτόνων περιλαμβάνονται ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, αντιμετώπισης απειλής σε πλατφόρμα εξορύξεων και αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και δοκιμή συστημάτων άμυνας εναντίον αεροσκαφών. Εκτός των άλλων, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να προβάλει ξανά τις παράνομες αιτιάσεις της για αλλαγή των ορίων έρευνας και διάσωσης, διεκδικώντας δικαιοδοσία στο μισό Αιγαίο.

Ο «Θαλασσόλυκος 21», που πέρυσι ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση των γειτόνων, ενώ το 2019 σήμανε συναγερμός κατά τη διάρκεια της άσκησης, όταν η φρεγάτα «Σαλίχ Ρέις» του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στα ανοιχτά του Σουνίου, με την Άγκυρα να επικαλείται «αβλαβή διέλευση» του πλοίου.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Τουρκίας και διατηρεί τον μηχανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ετοιμότητα, ενώ στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να «φουσκώσει» την άσκηση για επικοινωνιακούς λόγους, θέλοντας να στείλει το μήνυμα της ισχυρής περιφερειακής δύναμης. Το ίδιο επιχείρησε να κάνει και με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν «διαφήμιζε» ότι τουλάχιστον 80 πολεμικά πλοία και 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο, αλλά στην πραγματικότητα ελάχιστες μονάδες, μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών, κατάφεραν να βγουν από τους ναυστάθμους. Η αιτία ήταν το αποδεκατισμένο από την πανδημία προσωπικό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τα προβλήματα στη στελέχωση των Πολεμικών Μονάδων που έχουν προκύψει από τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν.

Καθ' όλη τη διάρκεια της τουρκικής άσκησης, οι δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούνται κανονικά βάσει προγραμματισμού, ενώ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δύο σημαντικές ασκήσεις στο προσεχές διάστημα, τη «Λόγχη», που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της εβδομάδας με τη συμμετοχή φρεγατών του Στόλου, και την «Καταιγίδα 21» στα μέσα Ιουνίου, η οποία είναι διακλαδική και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων με αποβατικές ενέργειες και αεροναυτικά σενάρια.

ΠΗΓΗ: POLITICAL  - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]