Μόνο το F-35 μπορεί – Γι αυτό τα τρέμουν οι Τούρκοι στα νησιά



Μόνο το F-35 μπορεί να κάνει ότι το μαχητικό στο βίντεο – Γι αυτό τρέμουν οι Τούρκοι μήπως η Ελλάδα συμφωνήσει και μπουν στα ελληνικά νησιά, όταν τα πάρουμε.

Στο βίντεο βλέπουμε τις απίστευτες δυνατότητες ενώ F-35 B.

Πρόκειται για το μαχητικό των ΗΠΑ, βραχείας απογείωσης/κάθετης προσγείωσης.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος οι Τούρκοι ήθελαν να το βάλουν στο Anadodu, το μικρό αεροπλανοφορο – ελικοφόρο που φτιάχνουν, όμως η έξοδός της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 άλλαξε τα σχέδια των Τούρκων, οδηγώντας τους στην λύση των Bayraktar, τα οποία όμως δεν μπορούν να απογειωθούν από το τουρκικό αεροπλανοφόρο και χρειάζεται καταπέλτης, ένα εγχείρημα που δύσκολα θα επιτύχουν.

Από την άλλη, οι όλο και καλύτερες και στενότερες σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο αγοράς από την Ελλάδα των F-35.

Δεν είναι μία αγορά που έχει κλειδώσει ακόμα, αφού αν οριμάσει αυτή η σκέψη στην Ουάσιγκτον θα χρειαστούν 5-6 χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή (σ.σ. μετά το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε Viper), όμως η συνεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση δεν αφήνει πολλά… περιθώρια στις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον επίσημα προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, όμως αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στην Τουρκία και ειδικά στην ηγεσία της.

Για την ώρα οι πιέσεις των ΗΠΑ περιορίζονται σε κυρώσεις (σ.σ. θα έρθουν και άλλες) με σκοπό να πλήξουν την τουρκική οικονομία και να οδηγήσουν την ηγεσία της Τουρκίας στην απόφαση της επιστροφής στην «αγκαλιά» της Δύσης, μακριά από την Μόσχα και το Πεκίνο.

Η φημολογία ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν στην αγορά από την Άγκυρα Su 35, αφού οι Τούρκοι επέτυχαν την δυνατότητα πρόσβασης στο λογισμικό των Ρώσων, θα είναι, αν επιβεβαιωθεί, η σταγόνα που θα ξεχειλήσει το ποτήρι στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκία.


Αυτό που σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν οι Τούρκοι είναι τα F-35 B στα ελληνικά χρώματα.

Η απόκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών από την Ελλάδα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην Άγκυρα, αφού τα ελληνικά F-35 Β θα μπορούσαν να απογειωθούν και να προσγειωθούν από δεκάδες ελληνικά νησιά του Αιγαίου (σ.σ. ακόμα και μικρά αφού θέλουν ελάχιστο αεροδιάδρομο), προκαλώντας «βραχυκύκλωμα» στην ήδη προβληματική τουρκική αεράμυνα.

Μπορεί το σενάριο αυτό να μοιάζει μακρινό, όμως ο χρόνος, ειδικά σε περιβάλλον δραστικών αλλαγών, μοιάζει να είναι σχετικός.


ΠΗΓΗ