Η Ελλάδα "γλυκοκοιτάζει" εκ νέου το IRON DOME

Η Ελλάδα "γλυκοκοιτάζει" εκ νέου το IRON DOMEΘα μπορούσε να προστατεύσει αποτελεσματικά από την τουρκική απειλή των νησιών μας;

Η επιτυχία του συστήματος αεροπορικής άμυνας IRON DOME, στην αναχαίτιση και την άμυνα της ενδοχώρας του Ισραήλ από τους πυραύλους της Χαμάς είναι αδιαμφισβήτητη. Ως εκ τούτου, τα σενάρια για το εάν και κατά πόσο το συγκεκριμένο σύστημα είναι κατάλληλο για την προστασία της πατρίδας μας, "δίνουν και παίρνουν". 
 
Αρχικά, θα έπρεπε να σημειώσουμε ότι το IRON DOME, έχει κατασκευαστεί με αυστηρό γνώμονα την υπεράσπιση και προστασία χερσαίων δυνάμεων και υποδομών από συγκεκριμένες απειλές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, από τους παραδοσιακούς εχθρούς του, δηλαδή τους γειτονικούς αραβικούς πληθυσμούς

Από την πλευρά της η Ελλάδα, αντιμετωπίζει μεν μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή από την γειτονική Τουρκία, όμως οι ιδιαιτερότητες πάνω στις οποίες βασίστηκε η κατασκευή του IRON DOME, απέχουν αρκετά από την σημερινή πραγματικότητα στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον για το ισραηλινό σύστημα άμυνας, γνωστό ως «Iron Dome», το οποίο έχει δείξει απίστευτη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια στην καταστροφή των εισερχόμενων πυραύλων από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της IDF, το σύστημα έχει μέχρι στιγμής αναχαιτίσει περισσότερους από 2.500 εισερχόμενους στόχους με ποσοστό επιτυχίας άνω του 90%.
 
Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν ολοένα αυξανόμενο στόλο Τουρκικών UAV που ήδη βρίσκονται " επί ποδός" στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, η Ελλάδα αναζητά συνεχώς εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης τους, δεδομένου ότι η αναχαίτισή τους από μαχητικά αεροσκάφη ή μέσω της χρήσης πυραύλων Patriot θεωρούνται μη βιώσιμες λύσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές UAV στον κόσμο, έχοντας ήδη εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά τους, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο εναντίον των Κούρδων όσο και στις πρόσφατες συγκρούσεις στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ικανότητα του συστήματος IRON DOME να εξουδετερώνει τα UAV ήταν εκείνο που τράβηξε την προσοχή Ελλήνων στρατιωτικών αξιωματούχων, οι οποίοι, στο πλαίσιο της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συνεργασίας, είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ πριν από ενάμιση χρόνο, όπου, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκαν για την αποτελεσματικότητα του Iron Dome.

Μια άλλη εκδοχή αυτού του συστήματος, η οποία εξετάζεται επίσης από τις ελληνικές αμυντικές δυνάμεις, σχετίζεται με τη δημιουργία μικρότερων «Iron Domes» σε σχεδόν κάθε νησί του Αιγαίου. Τα μίνι «Iron Dome» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ελληνικών νησιών από πυραύλους  που προέρχονται από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας, σε περίπτωση που φυσικά ξεσπάσει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση. Στα θετικά των δυνατοτήτων του ΙRON DOME είναι τέτοιες που διασφαλίζουν ότι ακόμη και πύραυλοι μικρής εμβέλειας θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν πριν φτάσουν στον στόχο τους, προστατεύοντας έτσι τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και τους πολίτες στα νησιά μας.

Το σύστημα είναι ένα αποτελεσματικό, κινητό ρυμουλκούμενο, πολλαπλών αποστολών κινητό σύστημα άμυνας αέρα που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems. Το σύστημα έχει αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση πυραύλων πολύ μικρής εμβέλειας και απειλών με πυροβόλο όπλο 155 mm με εμβέλεια έως 70km. Μπορεί να λειτουργήσει κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες.

Συνοψίζοντας, οι όποιες οριστικές αποφάσεις για την απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος, θα πρέπει να παρθούν με αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια. Ο άξονας Ελλάδας- Ισραήλ, σαφέστατα αποτελεί μια σημαντική συμμαχία για την πατρίδα μας. Ωστόσο, το υψηλό κόστος κάθε πυροβολαρχίας Iron Dome( 50 εκατ. $), σε συνδυασμό με τα λάθη στις αγορές εξοπλιστικών κατά το παρελθόν, βασιζόμενων αποκλειστικά στις συμμαχίες μας, δεν πρέπει να επαναληφθούν.