Οι ΗΠΑ δημιουργούν στρατό 400.000 ανδρών για πιθανό πόλεμο με την Κίνα



Καθώς η προεδρία του Τζο Μπάιντεν έχει την αντιμετώπιση της Κίνας ως πρωταρχικής προτεραιότητας εξωτερικής πολιτικής, έχει αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα και ενέτεινε τις προσπάθειες σε ένα μεγάλο μπλοκ δύναμης για τη διατήρηση της αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή.

 Ο Αρχηγός της Κεντρικής Διεύθυνσης του ρωσικού στρατού μυστικών υπηρεσιών, Ιγκόρ Κοστιόκοφ, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή δύναμη 400.000 για την Ασία-Ειρηνικό για να στοχεύσει την Κίνα. Μιλώντας στη Μόσχα σε συνέδριο για τη διεθνή ασφάλεια στις 23 Ιουνίου, ο Κοστούνικοφ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αποδεικνύει ότι δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει ισότιμο διάλογο και προσπάθησε να τραβήξει την Ινδία σε συμμαχία τύπου ΝΑΤΟ για να κυριαρχήσει στην περιοχή και να απομονώσει τη Ρωσία και την Κίνα. .

 Δηλώνει σχετικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εμμονή με τον στόχο της παγκόσμιας κυριαρχίας, επιδεικνύει την απροθυμία του να ξεκινήσει ισότιμο διάλογο. Τα δογματικά έγγραφα των ΗΠΑ καθορίζουν τις μεθόδους για την οικοδόμηση σχέσεων με άλλες χώρες από μια θέση δύναμης. " 

Σύμφωνα με τον Κοστούνικοφ, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ειδική ομάδα στον Ειρηνικό με στόχο να περιορίσει την Κίνα στη νότια και ανατολική Ασία έως το 2024 και θα δημιουργήσει δύο ταξιαρχίες για κυβερνοεπιχειρήσεις έως το 2028. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι θα αναπτυχθούν επίσης στην περιοχή έως εκείνη τη στιγμή. Η Κίνα έγινε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το 2017 και αποτελεί το κύριο επίκεντρο των αμερικανικών στρατιωτικών προσοχών από το 2010, όταν η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Pivot to Asia». 

Η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε νέες στρατιωτικές εξαγορές από το 2020 και ο αμυντικός του τομέας είναι σε θέση να παρέχει νέους εξοπλισμούς σε ένα μικρό μέρος του κόστους εν μέρει λόγω της πολύ μεγαλύτερης βιομηχανικής βάσης. Τα μαχητικά stealth J-20 της Κίνας, για παράδειγμα, έχει μια έρευνα κόστους ανάπτυξης πριν αρχίσει να εξυπηρετεί μόλις 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια - ενώ η ελαφρύτερη Αμερική ανταγωνίζεται το F-35 που έχει παρόμοια τεχνολογικά χαρακτηριστικά κοστίζει περίπου 55 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη. 

Αυτή η ασυμφωνία ανάγκασε τις ΗΠΑ να στηριχθούν στη δημιουργία συνασπισμών για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή που ευνοεί τα αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα. Η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής, ωστόσο, αποδίδει πολύ μεγαλύτερη σημασία στις εμπορικές σχέσεις τους με την Κίνα από ό, τι με τις ΗΠΑ, και ήταν απρόθυμες να συνάψουν μια αντι-κινεζική εταιρική σχέση παρά τη σημαντική δυτική πίεση. Άλλοι όπως η Καμπότζη,  η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία είναι πολύ πιο πιθανό να ευθυγραμμιστούν με τις ΗΠΑ, εάν αναγκαστούν να επιλέξουν.