Η Αεροπορία Στρατού αναβαθμίζει τα Apache με ισραηλινή τεχνολογία



Του Χρήστου Μαζανίτη

Ένα θέμα που απασχολεί την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), η αναβάθμιση των 19 παλαιών ελικοπτέρων Apache, μπαίνει στην τελική ευθεία επίλυσής του.

Με δύο κινήσεις – ματ, η ηγεσία του Στρατού κατάφερε να κλείσει γρήγορα και αθόρυβα το θέμα υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων σε ανταλλακτικά και τώρα επιλύεται και το ζήτημα της αναβάθμισής τους.

Όπως έχουμε αποκαλύψει εδώ κι ενάμισυ χρόνο, η Ελλάδα έχει εξετάσει σοβαρά την ισραηλινή πρόταση αναβάθμισης των πρώτης γενιάς ελικοπτέρων, όπως αυτή κατατέθηκε στο τεχνικό κλιμάκιο που είναι επιφορτισμένο με το θέμα.

Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 29 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 10 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσφέρουν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”.

Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ. Η τιμή θεωρείται εξόχως συμφέρουσα αφενός γιατί άλλες χώρες που προχώρησαν σε σχετική αναβάθμιση χρεώθηκαν περίπου 6 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επιπλέον, η ίδια η Boeing δεν αναβαθμίζει και δεν υποστηρίζει πλέον τον τύπο “A”.

Όπως εξηγούσε άνθρωπος με μακρά εμπειρία στα Apache με την νέα διαμόρφωση το ελικόπτερο αποκτά ένα εντελώς ψηφιακό κοκ-πιτ με πολύ καλύτερα αλλά και ελαφρύτερα υλικά και μάλιστα οι ισραηλινοί τοποθετούν και βαρίδια προκειμένου να μην χάσει το ζύγι του.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι πακέτο με την αναβάθμιση, η κορωνίδα της Αεροπορίας Στρατού θα εφοδιαστεί και με πυραύλους Spike NLOS. To πυραυλικό σύστημα έχει εμβέλεια 32 χιλιομέτρων, προσδίδοντας μεγάλες δυνατότητες στα ελικόπτερα.

Ήδη οι ισραηλινοί προσφέρουν συμπαραγωγή του συστήματος στην Πολωνία κι εμφανίζονται εξαιρετικά θετικοί για την σύναψη ανάλογης συμφωνίας και με την Ελλάδα. Όμως, δεν είναι μόνο η αναβάθμιση των ελικοπτέρων που θα αυξήσει το προσδόκιμο κατά 15 με 20 χρόνια, όσο και η συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην χώρα του κόλπου και η προσωπική σχέση που έχει με τον Εμιρατιανό ομόλογό του, άναψε το «πράσινο φως» ώστε ο Ελληνικός Στρατός να «σκουπίσει» το απόθεμα των ανταλλακτικών που υπήρχαν από τα πρώτης γενιάς Apache, τα οποία έχουν είτε αναβαθμιστεί είτε αποσυρθεί και ήταν πλεονάζον υλικό.