Η «σοκαριστική» στρατιωτική πρόοδος της Κίνας: Ενδεχόμενα αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, μα και τη Ρωσία



«Σοκαριστική» χαρακτήρισε την ταχύτητα του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας παράλληλα για την αύξηση της διπλωματικής παρουσίας ανά τον κόσμο, καθώς η Συμμαχία προετοιμάζεται να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο πτέραρχος Σερ Στούαρτ Πιτς στα σχόλιά του υπογραμμίζει το μεγάλο εύρος προκλήσεων που συνεπάγεται η άνοδος της Κίνας, καθώς τα μέλη της Συμμαχίας δυσκολεύονται να πάνε πέρα από το στάδιο της διαπίστωσης/ διάγνωσης της απειλής και να περάσουν σε ένα σχέδιο δράσης.

«Είναι σοκαριστικό το πόσο γρήγορα η Κίνα έχει ναυπηγήσει πλοία, πόσο έχει εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία, πόσο έχει επενδύσει στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές διαχείρισης πληροφορίας, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση προσώπου» είπε στους FT ο Πιτς, που αποσύρεται μετά από τρία χρόνια ως επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το βλέπουμε αυτό. Τι κάνεις αν είσαι ηγέτης της Κίνας με μια εκσυγχρονισμένη, ισχυρή μεγάλη δύναμη; Την αναπτύσσεις, την κινείς» είπε, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά από τα μέλη του ΝΑΤΟ για να αποφασίσουν τι σημαίνουν για τη Συμμαχία οι στρατιωτικές φιλοδοξίες της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν για πρώτη φορά πως η Κίνα φέρνει «συστημικές προκλήσεις» στη διεθνή, βασιζόμενη σε κανόνες, τάξη πραγμάτων, εξαπλώνοντας παραπληροφόρηση, συνεργαζόμενη με τη Ρωσία και επεκτείνοντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Ωστόσο οι επικριτές λένε πως η Συμμαχία δεν έχει ακόμα διαμορφώσει λεπτομερή στρατηγική για την Κίνα, εν μέρει επειδή υφίσταται διχασμός στο εσωτερικό, και εν μέρει επειδή δεν υπάρχουν εργαλεία/ μέσα για την αντιμετώπιση προβληματισμών όπως η κινεζική εμπλοκή στις ευρωπαϊκές στρατηγικές υποδομές.

Ο Πιτς, μεταξύ άλλων, υπέδειξε πως το Πεκίνο έχει επεκτείνει τη διπλωματική του παρουσία μέσω «προπυργίων» όπως η μεγάλη του πρεσβεία στις Βρυξέλλες.

«Έχεις αυτά τα μεγάλα αποτυπώματα πρεσβειών τώρα, με πολύ μεγάλους τομείς άμυνας...και μετά απλά παρατηρείς, όπως θα παρατηρούσα εγώ μετά από 50 χρόνια υπηρεσίας, για τι είναι όλα αυτά;» διερωτήθηκε.

Οι Βρυξέλλες έχουν εξελιχθεί σε εστία ανησυχίας ως προς τις κινεζικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις άσκησης επιρροής: Πέρυσι η υπηρεσία ασφαλείας του Βελγίου κατηγόρησε τον Φρέιζερ Κάμερον, μέλος think tank που είχε στο παρελθόν εργαστεί στην Κομισιόν και στην ΜΙ6, για εμπλοκή σε φερόμενη κινεζική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες, και το Βέλγιο δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια. Η κινεζική αποστολή στην ΕΕ ανακοίνωσε πως οι στρατιωτικές ανταλλαγές και η συνεργασία με άλλες χώρες αποτελούν «σημαντικό μέρος της διπλωματίας της Κίνας».

Μεταξύ άλλων, ο Πιτς είπε ότι οι κοινές επιχειρήσεις Πεκίνου- Μόσχας έχουν εξελιχθεί από «σχετικά μικρές» σε «μεγάλες ασκήσεις και ευκαιρίες εκπαίδευσης» τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο απέρριψε τις θεωρίες πως οι δύο χώρες οδεύουν προς μια στρατηγική συνεργασία- μάλιστα, υπαινίχθηκε πως, αντιθέτως, καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν και ανοίγουν ναυτικές οδούς στον Βορρά- που θα διευκολύνουν και επιταχύνουν τη ναυτική πρόσβαση της Κίνας στην Ευρώπη και θα «ξεκλειδώσουν» ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους- θα μπορούσε να αρχίσει ανταγωνισμός μεταξύ των δύο δυνάμεων. Η Μόσχα ήδη ανοίγει νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική, ενώ η Κίνα έχει αυτοανακηρυχθεί «έθνος πλησίον της Αρκτικής».

«Δεν μπορώ να δω μακροπρόθεσμα αρμονία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας στην Αρκτική» σχολίασε σχετικά.