«Να μπουν στο ‘’κάδρο’’ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και οι οικογένειές τους…»



Προγραμματισμένη συνάντηση με τα μέλη του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ), πραγματοποίησε η βουλευτής ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, με παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους του Σωματείου, τον Αντιπρόεδρο, κ. Ντιντιό Θωμά, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ.Ξανθόπουλο Ιωάννη και το μέλος κ. Κορδά Παναγιώτη.  
    
Η συνάντηση διεξήχθη στο πλαίσιο της περαιτέρω ενημέρωσης της Λαρισαίας βουλευτή, σε σχέση με την ίδρυση και την δραστηριοποίηση του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) τους τελευταίους μήνες, καθώς και την εξέλιξη των αιτημάτων τους.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα αιχμής για τον Σύλλογο, όπως ο προβληματισμός μεγάλου αριθμού μελών του Σωματείου, για τα κριτήρια λήψης του Βοηθήματος Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ). Συγκεκριμένα, τα στελέχη των ΕΔ, καταβάλλουν μηνιαία κράτηση υπέρ των μετοχικών Ταμείων (ΤΜ) για το βοήθημα ΒΟΕΑ των παιδιών, ποσό το οποίο καθορίζεται σε αριθμό μηνιαίων μερισμάτων που αναλογούν στους μερισματούχους. Όμως, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΣΟΕΔ, διαπιστώνονται προβλήματα σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού του μερίσματος και κατά επέκταση του δικαιούμενου ποσού παροχής του ΒΟΕΑ. Για το λόγο αυτό, ζητούν νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρύθμιση του θέματος, προς αποφυγή νέων ανεπιθύμητων «περικοπών» σε βάρος  των νέων μετόχων και μερισματούχων.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΣΟΕΔ εξέφρασαν στην Λαρισαία βουλευτή τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση δυσπραγίας που κατά καιρούς αντιμετωπίζει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται περαιτέρω οι σχετικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα τόνισαν και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας παροχής βοηθήματος ΒΟΕΑ, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η όλη  διαδικασία παροχής του.

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Λιακούλη, υπενθύμισε πως τόσο η ίδια, όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν επανειλημμένα προβεί σε συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις υπέρ της προάσπισης και ενίσχυσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως μέσω συνεχών, σχετικών ερωτήσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τροπολογιών, αλλά και τοποθετήσεων από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. 

Κατά την συνάντηση, η Ευαγγελία Λιακούλη διαβεβαίωσε πως ελάχιστο χρέος της είναι, να στέκεται πάντα  αρωγός του κλάδου των στρατιωτικών και των οικογενειών τους, δηλώνοντας τα εξής: «Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ιδρύονται Σωματεία και Σύλλογοι, που προασπίζονται την καθημερινότητα των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς αυτές δε μπορούν να βγουν ‘’από το κάδρο’’ μιας συνεκτικής πολιτικής για την Εθνική Άμυνα από την πλευρά της Πολιτείας.

Προσωπικά, δεσμεύομαι, πως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα συνεχίσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, με απώτερο σκοπό να γίνει πράξη το αδιαπραγμάτευτο αίτημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, για μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής».