Μ. Βρετανία προς Ρωσία: ''Θα ξαναστείλουμε πολεμικά-Θα πολιορκήσουμε την Κριμαία''!



Δηλώσεις Τζόνσον προκαλούν ανησυχία

Η Μεγάλη Βρετανία απειλεί τη Ρωσία με την επανάληψη του θαλάσσιου συμβάντος στα ανοικτά της Κριμαίας και ο Βρετανός πρωθυπουργός απείλησε τη Ρωσία ότι θα πολιορκήσει την Κριμαία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε απάντησή του σε επίσημη  διαμαρτυρία της Ρωσίας σχετικά με την εισβολή του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender στα ρωσικά χωρικά ύδατα, όχι μόνο δεν ζήτησε συγγνώμη, αλλά απείλησε τη Ρωσία, σημειώνοντας την ετοιμότητά της χώρας του να θέσει την Κριμαία υπό... πολιορκία.

Όπως προκύπτει από τη δήλωση του Τζόνσον, η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί με πλοία της κινήσεις στη θαλάσσια περιοχή  που περιβάλλει την Κριμαία, καθώς δεν αναγνωρίζει την Ρωσική κυριαρχία στην ομώνυμη χερσόνησο.

''Νομίζω ότι ήταν πολύ κατάλληλο να χρησιμοποιήσουμε για τις κινήσεις μας διεθνή ύδατα. Το σημαντικό είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία",δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Προς το παρόν, το βρετανικό αντιτορπιλικού HMS Defender πλέει στο ανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο, σε λίγες ημέρες θα κινηθεί ξανά προς τα δυτικά, κάτι που δεν αποκλείει την πιθανότητα επανάληψης του συμβάντος με την εισβολή στα ρωσικά ύδατα, ειδικά μετά από αυτή τη δήλωση του Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνουμε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε αρνηθεί ισχυρισμούς του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι αεροσκάφος  Su-24 της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έριξε τέσσερις βόμβες OFAB-250 προς την κατεύθυνση του βρετανικού αντιτορπιλικού, χωρίς να απαντήσει το βρετανικό πλοίο στα πυρά

Το θέμα έχει και σχετική συνέχεια σήμερα, αφού  δύο πολεμικά πλοία της Γεωργίας πλησίασαν επικίνδυνα τα ρωσικά χωρικά ύδατα στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν της χερσονήσου της  Κριμαίας.

Συγκεκριμένα πριν από λίγες ώρες, κοντά στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, δύο πολεμικά πλοία της Γεωργίας εμφανίστηκαν να κινούνται προς την περιοχή των στρατιωτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα πολεμικά πλοία της Γεωργίας ακολούθησαν σκόπιμα  την θαλάσσια πορεία προβαίνοντας σε μια τέτοια πρόκληση, γνωρίζοντας καλά ότι τα πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού θα τεθούν σε πλήρη επιφυλακή σε περίπτωση εισβολής στα ρωσικά ύδατα.

Προς το παρόν είναι γνωστό ότι μιλάμε  μόνο για τα πολεμικά πλοία της Γεωργίας, τα "Ochamchira" και "Dioscuria" που ακολούθησαν  πορεία προς τα δυτικά κατά μήκος της εν λόγω διαδρομής.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τα ρωσικά πολεμικά πλοία παρακολούθησαν τις κινήσεις δύο γεωργιανών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορα, αλλά δεν έγινε καμία ενέργεια εναντίον του γεωργιανού στόλου.

Εμείς με άρθρο μας είχαμε προβλέψει όλα τα παραπάνω και κυρίως τον λόγο που επικαλέστηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός για την κίνηση του βρετανικού  αντιτορπιλικού πλοίου HMS Defender με αποτέλεσμα το θαλάσσιο επεισόδιο με τη Ρωσία στη θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας

Η Μ.Βρετανία, όπως και οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Συνεπώς κατά τον Βρετανό Πρωθυπουργό, το αντιτορπιλικό της χώρας του έπλευσε σε Διεθνή ύδατα και όχι εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας , όπως ισχυρίζεται το Ρωσικό ΥΠΑΜ

Επισημαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο εκτιμούμε ότι θα μας απασχολήσει έντονα τις επόμενες ημέρες.

Αυτό η διαφοροποίηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο θέμα της Κριμαίας αναφορικά με τη Ρωσία, η οποία αναμένεται να έχει σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της άσκησης "Sea Breeze 2021", αφού οι Νατοϊκές δυνάμεις θεωρούν βάσει Διεθνούς Δικαίου ότι  θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας , όπως και το έδαφος της εν λόγω χερσονήσου δεν ανήκουν στη ρωσική επικράτεια ,αλλά στην Ουκρανική.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η πλεύση του βρετανικού αντιτορπιλικού στην θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας, αποτελεί προάγγελο και άλλων  παρόμοιων ενεργειών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης "Sea Breeze 2021" τις επόμενες ημέρες. 

Αυτές οι ενέργειες θα προέρχονται είτε από μαχητικά αεροσκάφη είτε από πολεμικά πλοία της Συμμαχίας , προκειμένου να αποτυπωθεί στρατιωτικά  από το ΝΑΤΟ η μη αποδοχή τετελεσμένων από τη Ρωσία, με την παράνομη κατοχή της χερσονήσου της Κριμαίας.

Το ερώτημα που εύλογα δημιουργείται είναι, τι θα πράξει η Ρωσία στην περίπτωση εκείνη που πολλά πολεμικά πλοία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη της Συμμαχίας  εισέλθουν στα ρωσικά χωρικά ύδατα και το ρωσικό εναέριο χώρο έμπροσθεν της χερσονήσου της Κριμαίας ταυτόχρονα;

Θα απαντήσει η Ρωσία σε τέτοια περίπτωση, με ποιό τρόπο και μέχρι που είναι διατεθειμένες οι δύο πλευρές, ΝΑΤΟ-Ρωσία, να το φτάσουν;

Θα επεκταθεί η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε άλλα "καυτά σημεία" του πλανήτη, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να απαντήσει με ανάλογες κινήσεις; 

Υπάρχει περίπτωση αυτή η περιοχή να είναι η θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου μεταξύ Κρήτης-Συρίας-Κύπρου-Κρήτης και ποιά μπορεί να είναι η εμπλοκή της Ελλάδας;

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η ένταση  μεταξύ ΝΑΤΟ -Ρωσίας θα ανεβεί κατακόρυφα τις επόμενες ημέρες σε Μαύρη θάλασσα και Ντομπάς, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού θερμού επεισοδίου.

Στην ακραία περίπτωση που η κατάσταση θα ξέφευγε από τον έλεγχο και δεν θα περιοριζόταν σε αναχαιτίσεις αεροσκαφών και προειδοποιητικές βολές κατά πλοίων του ΝΑΤΟ από ρωσικής πλευράς και οδηγούμασταν σε "θερμό επεισόδιο", πράγμα που τονίζω φαντάζει  σχεδόν απίθανο, τότε "αποδέκτης"  πιθανότερο να είναι σκάφος του πολεμικού ναυτικού ή της ακτοφυλακής της Ουκρανίας που θα μετέχει στην άσκηση του ΝΑΤΟ.

Αυτό θα είχε τις λιγότερες συνέπειες για ΝΑΤΟ και Ρωσία, ενώ παράλληλα θα έδινε το στίγμα το μέχρι σε ποιό σημείο μπορεί να φθάσει ο καθένας από τους δύο.