Ακάρ: Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη – Το πρόβλημα είναι ο Χαφτάρ



Της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη, με τον ισχυρισμό ότι η χώρα του δεν είναι… ξένη δύναμη, υπεραμύνθηκε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που επισκέφτηκε αιφνιδίως χθες το βράδυ τη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ο Ακάρ, στο αεροδρόμιο Μίτιγκα έγινε δεκτός από Λίβυους και Τούρκους στρατιωτικούς, ενώ σήμερα μετέβη με ελικόπτερο στην τουρκική φρεγάτα Καλλίπολη (TCG GELİBOLU), που πλέει στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου έλαβε πληροφορίες για τις δραστηριότητες του τουρκικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και υποστήριξε πως η χώρα του, της οποίας η σφαίρα επιρροής και ενδιαφέροντος έχει επεκταθεί, έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικές υποχρεώσεις για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

«Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη»
Δίνοντας έμφαση «στα 500 χρόνια δεσμών αδελφοσύνης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, και είπε στο προσωπικό της φρεγάτας: «Είμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας. Η παρουσία σας στη Λιβύη είναι το πιο ενδεικτικό σημάδι της αδελφότητας, της φιλίας και της αλληλεγγύης μας».

Ισχυρίστηκε δε ότι «η Τουρκία δεν είναι μία ξένη δύναμη στη Λιβύη».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, μετά από πρόσκληση της Λιβύης, η Τουρκία ήρθε στη χώρα για να αναπτυχθεί μία στρατιωτική, εκπαιδευτική και συμβουλευτική συνεργασία σύμφωνα με τις διμερείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε δε , όπως μεταδίδει το sigmalive, ότι: «Η Τουρκία συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Λιβύη να καταστεί αυτάρκης. Συνεχίζουμε να παρέχουμε εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλευτική υποστήριξη στα στρατεύματα της Λιβύης για την επίτευξη των διεθνών προτύπων. Στόχος μας είναι η ενότητα, η ακεραιότητα, η ειρήνη και η σταθερότητα της Λιβύης».

Επίθεση σε Χαφτάρ
Αναφερόμενος στη σημασία της «Ενιαίας Λιβύης», ο Ακάρ, είπε ότι το πρόβλημα είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ και οι υποστηρικτές του και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λιβύη, λαμβάνοντας υπόψη ότι «η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους».

Αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε χθες το απόγευμα με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, και τον Ιταλό υπουργό Άμυνας, Λορέντζο Γκερίνι, στη Σικελία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένα ζητήματα τόσο διμερή όσο και για ζητήματα της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) και να ανταλλάξουμε πληροφορίες για αυτό το θέμα. Θα ήθελα να δηλώσω με χαρά ότι είδαμε ότι συμφωνούμε και υπάρχει αμοιβαία κατανόηση στα περισσότερα από τα θέματα που συζητήσαμε».