Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ με «δυσάρεστα μηνύματα»



Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Το μήνυμα πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναμένουν και «δυσάρεστα μηνύματα» ενόψει της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Μπάιντεν–Πούτιν έστειλε τη Δευτέρα η Μόσχα, ανακοινώνοντας πως ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Μια μέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα πιέσει τον Ρώσο ομόλογό του, κατά τη συνάντησή τους στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου, να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ορισμένα μηνύματα από τη Μόσχα θα είναι δυσάρεστα για τους ίδιους, ακόμα και τις επόμενες ημέρες».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria, o Ριάμπκοφ τόνισε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να απαντήσει στα ερωτήματα του Μπάιντεν σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι πιο ευέλικτη από την Ουάσιγκτον όσον αφορά την κατάρτιση της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε τη Δευτέρα ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αύξησαν πρόσφατα τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, γεγονός που απαιτεί απάντηση από τη Μόσχα.

«Οι ενέργειες των δυτικών συναδέλφων μας πλήττουν το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και μας αναγκάζουν να λάβουμε τα κατάλληλα αντίμετρα», ανέφερε ο Σόιγκου σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Περίπου 20 στρατιωτικοί σχηματισμοί και μονάδες θα αναπτυχθούν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια της χώρας μέχρι το τέλος του 2021», ανέφερε.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση παραμένουν τεταμένες λόγω της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.