Μητσοτάκης: Προσδοκούμε επέκταση της συμφωνίας για ΑΟΖ με Αίγυπτο



Σημαντικά μηνύματα δύο μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη και ενώ η Τουρκία επιδιώκει να χειραγωγήσει τις εσωτερικές εξελίξεις, έστειλαν από το Κάιρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

«Οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα. Υποστηρίζουμε την ειρήνευση, την ομαλότητα στη γειτονική χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση για την οποία είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, τακτικών στρατών, αλλά και μισθοφόρων, ο αποκλεισμός άλλων επιρροών και τελικά η προοπτική δημοκρατικών εκλογών πριν το τέλος του έτους, την 24η Δεκεμβρίου, έτσι ώστε ο Λιβυκός λαός  μόνος του και χωρίς καμία ξένη επιρροή να μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του και την τύχη του», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση με τον Αλ Σίσι, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες του αιγύπτιου προέδρου έχουν την αμέριστη υποστηριξή μας. Επεσήμανε μάλιστα με νόημα, ότι ο Αλ Σίσι συμμερίζεται τη βαθιά ενόχληση μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στην διάσκεψη του Βερολίνου. 

Στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, όπως και εκείνες του αιγυπτίου προέδρου, υπήρχαν αρκετές έμμεσες αναφορές στην Τουρκία, για την στάση της τόσο στην Λιβύη, την οποία βλέπει ως «λάφυρο» που θεωρεί ότι κέρδισε με τα δυο μνημόνια που υπέγραψε με την κυβέρνηση Σάρατζ, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

«Αίγυπτος και Ελλάδα υπηρετούν αταλάντευτα κοινές αρχές: Τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Τη μετατροπή της σε μια θάλασσα που δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει. Τη συνεννόηση με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και φυσικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όρους ισότιμης κυριαρχίας και αμοιβαίου σεβασμού. Χωρίς αναθεωρητικές βλέψεις ή προθέσεις επικυριαρχίας ή -όπως είπατε- παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι κοινός μας στόχος είναι η αποφυγή άλλων περιπετειών στην γειτονιά μας.

Έκανε ειδική μνεία στην συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου για την ΑΟΖ, λέγοντας ότι παρήγαγε τετελεσμένο ειρήνης και νομιμότητας σε όλη την Αν. Μεσόγειο. «Προσδοκώ ότι σύντομα θα βρει τη συνέχειά της, και με την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των νερών που μας ενώνουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κυπριακό: Εκτός θέματος τα περί 2 κρατών

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι με τον πρόεδρο Αλ Σίσι μοιραζόμαστε την ίδια οπτική για το μέλλον της Κύπρου.

«Δεν νοείται λύση πέραν των δεσμευτικών κανόνων, του δεσμευτικού πλαισίου, που αυτά τα ψηφίσματα προβλέπουν: Δηλαδή, μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Μία λύση λειτουργική, μια λύση συμβατή με την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με την ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος υποστηρίζει σταθερά τα σχετικά ψηφίσματα.

«Ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος αφού αντίκεινται τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και στο ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πολύ περισσότερο, όταν συνοδεύονται και από επαπειλούμενες ενέργειες, όπως το περαιτέρω άνοιγμα των Βαρωσίων και τα σχέδια για ίδρυση βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Ενδεχόμενη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού. Αλλά και θα απειλήσει όχι μόνο μία χώρα, όπως είναι η Κύπρος ούτε απλώς τα συμφέροντα μιας ηπείρου, όπως η Ευρώπη, αλλά συνολικά τη διεθνή σταθερότητα. Το κύρος του ΟΗΕ. Και, βέβαια, την ασφάλεια όλων των κρατών της περιοχής», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι αναφέρθηκε και στη νέα συμφωνία περιβάλλοντος και ενέργειας που υπέγραψαν οι δυο χώρες. Είπε ότι πρόκειται για βήμα που υπηρετεί την ευημερία των λαών Ελλάδας και Αιγύπτου και μίλησε για την ηλεκτρική διασύνδεση των δυο χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σημείωσε ότι θα μεταφέρει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές και πως πρόκειται για «πράσινο» έργο. «Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο», επισήμανε τονίζοντας ότι «μετατρέπει τις θάλασσές μας σε πεδία συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας των λαών μας».

Αλ Σίσι: Ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο

«Ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο υπάρχουν βαθιές φιλικές σχέσεις και οι πρώτες επαφές των δύο λαών έγιναν πριν από 3.000 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια πύκνωσαν η συνεργασία σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, είτε διμερής είτε πολυμερής μαζί και με την Κύπρο», τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κάιρο.

«Εξετάσαμε με τον κ. Μητσοτάκη σειρά πτυχών της σχέσης μας από τις οικονομικές ανταλλαγές, έως την τουριστική συνεργασία. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τις περιφερειακές εξελίξεις. Τόνισα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών στην ευρύτερη περιοχή. Τόνισα την ανάγκη ενίσχυσης του τριμερούς μηχανισμού ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Για το παλαιστινιακό ζήτημα, αναφέρθηκα στην Αιγυπτιακή πρωτοβουλία για ανοικοδόμηση της Γάζας. Για τη Λιβύη τόνισα την ανάγκη για διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας στα τέλη του έτους και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.