Γαλλία: Τεράστιο σχέδιο προετοιμασίας του Στρατού για «σύγκρουση υψηλής έντασης»



Ολικός μετασχηματισμός-Εμπειρογνώμονες βλέπουν αυτήν την σύγκρουση με προοπτική δέκα ετών

Ο γαλλικός στρατός επιταχύνει την προετοιμασία των στρατιωτών του για μια σύγκρουση υψηλής έντασης. Κορωνίδα αυτής της προετοιμασίας μια στρατιωτική άσκηση σε πρωτοφανή κλίμακα το 2023, ο εκσυγχρονισμός όλου του εξοπλισμού, η έκρηξη του αμυντικού προϋπολογισμού κ.α. Όλα αυτά δείγματα πως εδώ και λίγους μήνες, ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε ένα τεράστιο σχέδιο με στόχο την προετοιμασία του για «σύγκρουση υψηλής έντασης».

Όποιος θέλει ειρήνη προετοιμάζεται για τον πόλεμο, έλεγαν οι Ρωμαίοι...Το αξίωμα σήμερα αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τον γαλλικό στρατό. Τους τελευταίους μήνες, οι ηγέτες του αποφάσισαν να τον αλλάξουν, προκειμένου να τον προετοιμάσουν για μια μελλοντική «σύγκρουση υψηλής έντασης» . Μια προοπτική που, σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες, θα μπορούσε να συμβεί εντός δέκα ετών, και η οποία υποχρεώνει τη Γαλλική Άμυνα να πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές.
 
Σύμφωνα με ένα άρθρο στο βρετανικό περιοδικό The Economist , που ανακυκλώθηκε από την Le Courrier , το γαλλικό στρατιωτικό προσωπικό ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2021, δέκα ομάδες μελέτης "υπεύθυνες για την ανάλυση της ικανότητας της χώρας να αντιμετωπίσει αυτού του είδους την έκτακτη ανάγκη” . Μεταξύ των θεμάτων που έλαβαν προς μελέτη οι ερευνητικές ομάδες, είναι και το να καθοριστεί αν η Γαλλία είναι «έτοιμη να δεχτεί ένα επίπεδο απωλειών άγνωστο από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο» . "Πρέπει απολύτως να προετοιμαστούμε για έναν πιο επικίνδυνο κόσμο", δήλωσε ο στρατηγός Thierry Burkhard, αρχηγός του στρατού. Στις 21 Ιουλίου, αυτός θα αναλάβει ως επικεφαλής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε αντικατάσταση του στρατηγού Lecointre, ο οποίος παραιτήθηκε.
 
Επιχείρηση Orion

Εναπόκειται λοιπόν στον στρατηγό Burkhard να δρομολογήσει τα πρώτα στάδια αυτού του τεράστιου σχεδίου για τον μετασχηματισμό του στρατού. Και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτός ο μετασχηματισμός είναι εκτεταμένος και θα υπάρξει επανεξέταση ολόκληρης της γαλλικής στρατιωτικής στρατηγικής, την οποία ο στρατός έχει συνηθίσει εδώ και τριάντα χρόνια σε εξωτερικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις, κινητοποιώντας μερικές χιλιάδες άνδρες και προκαλώντας "μόνο" μερικές δεκάδες απώλειες.

Μέχρι τότε, είναι ψηλά στην ατζέντα και το θέμα εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού, μέσω του προγράμματος Scorpion , προϋπολογισμού ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, προτίθεται να αντικαταστήσει "όλα τα θωρακισμένα και μηχανοκίνητα οχήματα της πρώτης γραμμής".
 
Τέλος, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τεράστια άσκηση-εκπαίδευση στην Champagne-Ardenne το 2023. Με τον κωδικό όνομα "Επιχείρηση Orion", 10.000 Γάλλοι στρατιώτες αναμένεται να συμμετάσχουν σε ασκήσεις προσομοίωσης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων ανάπτυξης και των αληθινών πυρών. Τέλος ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την άμυνα από το κράτος θα διπλασιαστεί σχεδόν: έως το 2025, θα πρέπει να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια ετησίως, αύξηση 46% σε σύγκριση με το 2018.