Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα Αρμενίας - Aπάντηση σε Ερντογάν για τις συμφωνίες με τους Αζέρους



Κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή της Αρμενίας και του Αζερμπαιτζάν, καθώς μετά την επίσκεψη του Ερντογάν και τις συνομιλίες που είχε με τον Αλίεφ, μια νέα επαφή έγινε γνωστή πριν από λίγο.

Αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι Υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας Vagharshak Harutyunyan και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου

Ο ενεργός υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Vagharshak Harutyunyan και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου, συζήτησαν σε τηλεφωνική συνομιλία, την ανάπτυξη ρωσικών συνοριοφυλάκων σε διάφορα τμήματα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, στις επαρχίες Syunik και Gegharkunik της Αρμενίας.

"Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας στις 16 Ιουνίου, οι υπουργοί Άμυνας των δύο στρατηγικών συμμάχων, συζήτησαν τρόπους επίλυσης της κατάστασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν", ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του αρμενικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Harutyunyan αναφέρθηκε, ότι η αρμενική πλευρά σέβεται τις εκκλήσεις των κρατών εταίρων, να διευθετήσουν ειρηνικά τη διασυνοριακή αντιπαράθεση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. 

Πρόσθεσε, ότι η θέση της αρμενικής πλευράς είναι αμετάβλητη, το στρατιωτικό προσωπικό του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να εγκαταλείψει τα κυρίαρχα εδάφη της Δημοκρατίας της Αρμενίας, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Οι δύο άνδρες λέγεται επίσης, ότι μίλησαν για τη ρωσική ειρηνευτική αποστολή στο Artsakh, την αρμενική-ρωσική στρατιωτική συνεργασία και ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με περιφερειακά προβλήματα.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν προχωρήσει 3,5 χιλιόμετρα στην επαρχία Syunik της Αρμενίας στις 12 Μαΐου και επίσης, παραβίασαν δύο άλλα τμήματα των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Σισιάν και του Βαρδένη στις 13 Μαΐου, με το πρόσχημα της «αποσαφήνισης των συνόρων». 

Μερικά από αυτά βρίσκονται ακόμα στο έδαφος της Αρμενίας.

Η Αρμενία, ζήτησε επισήμως από τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), να αναλάβει δράση κατά των εισβολών του Αζερμπαϊτζάν στην επικράτειά του. 

Στις 25 Μαΐου, ένας υπάλληλος της Αρμενικής σύμβασης V. Khourhudyan τραυματίστηκε θανάσιμα, σε πυροβολισμό που ξεκίνησε όταν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν έριξαν πυρά, σε μια στρατιωτική θέση της Αρμενίας κοντά στο χωριό Verin Shorzha.
 
Στις 27 Μαΐου, τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν 800 μέτρα στο έδαφος της Αρμενίας, που περιβάλλεται και συνέλαβαν 6 στρατιώτες της Αρμενίας, που εκτελούσαν μηχανικές εργασίες για να ενισχύσουν την προστασία των συνόρων στην επαρχία Gegharkunik.

Την ίδια ημέρα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασιανάν ,πρότεινε να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές από τη Ρωσία ή άλλες χώρες της ομάδας του Μινσκ, στο τμήμα Σότκ-Κοζναβάρ στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αργότερα την ίδια μέρα ο Πασίνιν είπε, ότι η πρότασή του προκλήθηκε από την ένταση που έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο σε αυτό το τμήμα των συνόρων.

Είπε ότι η πρότασή του, απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και ότι η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν  και η Αρμενία, πρέπει να συμφωνήσουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τα σύνορα στους μόνιμους τόπους εγκατάστασής τους, έτσι ώστε διεθνείς παρατηρητές από τη Ρωσία ή από άλλη χώρα της Ομάδας του ΟΑΣΕ του Μινσκ (Γαλλία ή Ηνωμένες Πολιτείες), να αναπτυχθούν σε ολόκληρο το τμήμα των συνόρων. 

Εν τω μεταξύ ο Ερντογάν, πριν από λίγο, έκανε δηλώσεις για την περιοχή του Καυκάσου για θέματα που απασχολούν τις χώρες γύρω από αυτήν.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το θέμα των ναρκών που βρίσκονται διάσπαρτες και η μη παράδοση χαρτών από την Αρμενία, απάντησε ότι η Τουρκία, θα παραχωρήσει  στον στρατό του Αζερμπαιτζάν ειδικά οχήματα εκκαθάρισης ναρκών.

«Η Αρμενία, πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα της νίκης του Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν και να διαβάσει αυτήν τη νέα εποχή, που άνοιξε σωστά μπροστά στην περιοχή. Η Αρμενία πρέπει επίσης, να αρχίσει να λαμβάνει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η κοινή χρήση των χαρτών των ναρκών, που έβαλε με το Αζερμπαϊτζάν, θα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε ο Ερντογάν.

Βέβαια όπως συνηθίζει, δεν παρέλειψε να ανυψώσει τον τουρκικό στρατό αναφέροντας,  την παραγωγή ειδικών  οχημάτων εκκαθάρισης ναρκών και τον εφοδιασμό τους στον στρατό του Αζερμπαιτζάν.

 «Όσον αφορά την εκκαθάριση ναρκών, παράγουμε επί του παρόντος ένα όχημα παρόμοιο με μια θεριζοαλωνιστική μηχανή στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα όχημα τηλεχειρισμού. Μέχρι τώρα, έχουμε δώσει 10 από αυτά στο Αζερμπαϊτζάν. Αλλά, θα αυξήσουμε τον αριθμό αυτό σε 20 στην πρώτη ευκαιρία.»

Ένα άλλο θέμα, που ανέπτυξε μετά από ερώτηση, ήταν το θέμα του διαδρόμου  Zangezur και η καθυστέρησή του.

Εδώ πρέπει να αναφερθεί, ότι  χάρη στον διάδρομο Zangezur, το Αζερμπαϊτζάν θα καταστεί ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου, στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.
 
Αποτέλεσμα θα είναι, ο"δρόμος του μεταξιού" να φθάνει μέσω Κίνας-Καζακστάν- Κασπίας Θάλασσας- Αζερμπαϊτζάν- Γεωργίας στην Τουρκία.

Απέφυγε να πεί, για τις εικαζόμενες διαφορές με την Ρωσία και αν η καθυστέρηση που παρατηρείται στον διάδρομο, οφείλονται σε διαφορετικές προσδοκίες της Ρωσίας από τον  διάδρομο Zangezur.

«Βλέπουμε το έργο Zangezur του Αζερμπαϊτζάν, ως πολύ σημαντικό και το υποστηρίζουμε. Αυτός ο διάδρομος που θα ανοίξει, θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία για ολόκληρη την περιοχή. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα, από τώρα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά απόψεων από τη ρωσική πλευρά ή πρόθεση να καθυστερήσει αυτό το έργο». ανέφερε ο Ερντογάν 

Όσον αφορά, την δημιουργία στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο Αζερμπαιτζάν, εξήγησε ότι στη βάση συμφωνίας με την διακήρυξη Shusha είναι η εγγύηση της Τουρκίας, σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίσει η χώρα.

Τέλος, απέφυγε να αναφέρει ότι χωρίς την συγκατάθεση της Ρωσίας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα και για αυτόν τον λόγο, αναμένεται συνάντηση Πούτιν με τον Αλίεφ.