Το σχέδιο ΥΠΕΘΑ για τη στρατιωτική θητεία - Κίνητρα για τους στρατεύσιμους και μέγιστη αξιοποίησή τουςΟ υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων, έχουν διαμορφώσει ένα πλήρες πλάνο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από άμεσες ενέργειες που θα δώσουν τονωτική ένεση στο Στράτευμα.

Οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ ήταν πρώτη κίνηση που έγινε, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να διαμηνύει πως επιθυμεί να δοθεί ειδικό βάρος στην ποιότητα των ατόμων που θα επιλεγούν, στοχεύοντας σε προσωπικό καταρτισμένο, που θα εκπαιδεύεται συνεχώς, θα εξειδικεύεται και έτσι θα γίνεται αποτελεσματικότερο.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε ζητήσει να καταρτιστεί σχέδιο από το ΥΕΘΑ, που θα δίνει τη δυνατότητα στους στρατιώτες να αποκτούν δεξιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας, οι οποίες θα τους ανοίγουν στη συνέχεια πόρτες στην αγορά εργασίας. 

Παράλληλα, πέρα από το ότι οι στρατιώτες θα αποκτούν δεξιότητες που θα χρησιμοποιήσουν στη μετέπειτα ζωή τους, το πλάνο του υπουργείου Άμυνας περιλαμβάνει την αξιοποίηση των προσόντων των στρατευσίμων, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο Ισραήλ.

Ειδικότερα, οι αριστούχοι από συγκεκριμένες σχολές θα τοποθετούνται σε θέσεις-κλειδιά, με την αντιστοίχιση των προσόντων όσων κατατάσσονται με κατά το δυνατόν ανάλογες θέσεις στο στράτευμα.

Για παράδειγμα, απόφοιτοι Πληροφορικής θα μπορούν να τοποθετηθούν Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, αποκτώντας παράλληλα εμπειρία, εξειδίκευση και προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με τον τρόπο αυτό, η θητεία δεν θα είναι πλέον αγγαρεία, αλλά ευκαιρία για αξιοποίηση των γνώσεων και προσφοράς.