Που βρίσκονται αυτή την στιγμή τα τουρκικά πολεμικά & ερευνητικά πλοίαΤο πλέον επικίνδυνο που ενδέχεται να απασχολήσει την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι είναι το Γιαβούζ, το οποίο ετοιμάζεται για αποστολή στο λιμάνι του Τασουτσού

Τα χαμόγελα ήταν αρκετά στη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν αλλά προφανώς η Άγκυρα έχει την δική της ατζέντα από την οποία δεν δείχνει διάθεση να υπαναχωρήσει. Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως ο Σουλτάνος δεν κυβερνά μόνος του, αλλά εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί.

Πέρα από το γεγονός των 39 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου και των δύο αρκούντως σκληρών αερομαχιών που σημειώθηκαν μόλις 24 ώρες μετά την υπόσχεση για «ήρεμο καλοκαίρι» στην περιοχή μεταξύ Λήμνου, Λέσβου και Χίου, αξίζει να δει κανείς τα σημεία που βρίσκονται τόσο σημαντικές μονάδες του τουρκικού στόλου και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και κάποια από τα ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα.

Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ένα εκπαιδευτικό σκάφος του τουρκικού στόλου και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας είναι σε διατεταγμένη αποστολή επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα.
 
Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Ασπίδα της Μεσογείου που σκοπό έχει την μόνιμη παρουσία τουρκικών μονάδων στη Μεσόγειο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο πέταξαν στο FIR Λευκωσίας, ενώ μία φρεγάτα, μία κορβέτα, ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης και δύο υποβρύχια πραγματοποιούν περιπολία στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρο και Ρόδου.

Μία ακόμα φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται σε αποστολή περιπολίας στο πλαίσιο της Επιχείρησης του ΟΗΕ UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενώ δύο τουρκικές φρεγάτες παραμένουν σε περιπολία στα ανοιχτά της Λιβύης.

Οι υπόλοιπες μονάδες του τουρκικού στόλου βρίσκονται στους ναυστάθμους τους σε φάση συντήρησης και ετοιμότητας απόπλου 24 ωρών.

Ως προς τα ερευνητικά και τα πλωτά γεωτρύπανα οι πληροφορίες έχουν ως εξής:

Από αύριο το ερευνητικό Πίρι Ρέις θα βρίσκεται σε περιοχή απέναντι από την Λέσβο για τουλάχιστον δύο ημέρες, ενώ τώρα βρίσκεται ελλιμενισμένο στο εσωτερικό του κόλπου της Σμύρνης.
 
Τα ερευνητικά Γιουνούς, Τσεσμέ και Τουμπιτάκ Μαρμαρά βρίσκονται στον λιμένα της Κωνσταντινούπολης, ενώ το Μπαρμπαρός βρίσκεται σε αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα ,ενώ το Ορούτς Ρέις συνεχίζει την αποστολή του στον κόλπο της Αττάλειας τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα τουλάχιστον με την νεότερη NAVTEX που εκδόθηκε για αυτό.

Ως προς τα πλωτά γεωτρύπανα το Πορθητής ή Φατίχ βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με το νεότερο απόκτημα του στόλου γεωτρύπανων του Σουλτάνου, το Κανουνί.

Το πλέον επικίνδυνο από όλα αυτά που ενδέχεται να απασχολήσει την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα τουλάχιστον με την προαναγγελία Ερντογάν, είναι το Γιαβούζ, το οποίο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ετοιμάζεται για αποστολή στο λιμάνι του Τασουτσού κοντά στην αρχαία Σελεύκια.

Το «ήρεμο καλοκαίρι» μένει να αποδειχθεί και στην πράξη αν και όλες οι δηλώσεις, οι εξαγγελίες και οι προετοιμασίες δείχνουν το αντίθετο…


Νεότερη Παλαιότερη