Στρατηγικού επιπέδου η αναβάθμιση των ΠεζοναυτώνΗ αναβάθμιση των Πεζοναυτών αποτελεί επιχειρησιακή απαίτηση στρατηγικού επιπέδου που είχε ανασταλεί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια. 

Του Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Συγχαρητήρια σε αυτούς που σχεδίασαν, οργάνωσαν, διοίκησαν και εξετέλεσαν την προχθεσινή άσκηση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στα νησιά του Αιγαίου.

Χαίρομαι που επιτέλους ΟΛΟΙ αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε την αξία της ετοιμότητας και δυναμικής παρουσίας των Πεζοναυτών μας.

Έχουν γίνει πολλά, αλλά απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα για να έχουμε τους Πεζοναύτες που πρέπει να έχει ένα ναυτικό έθνος που θέλει να κυριαρχεί στις θάλασσες αλλά και να διαφυλάσσει την δική του κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Είναι ο αδιαμφισβήτητος τρόπος προβολής της ναυτικής μας ισχύος στη στεριά, κι αυτό δεν δικαιούται να το αγνοεί, να το εμποδίζει ή να το αμφισβητεί κανένας.

Καμία ισχυρή ναυτική δύναμη (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) ή καμία δύναμη που επιθυμεί να διεκδικήσει ρόλο ναυτικής παρουσίας, δεν στερείται αξιόπιστων δυνάμεων Πεζοναυτών με δικές τους ξεχωριστές δυνατότητες που εξασφαλίσουν την εκτέλεση της αποστολής που τους ανατίθεται.

Εξ άλλου όπως λένε οι Βρετανοί Βασιλικοί Πεζοναύτες (Royal Marines):

«Το Πολεμικό Ναυτικό που στερείται δυνατοτήτων προβολής ισχύος στη στεριά περιορίζει τον ρόλο του σ αυτόν της ενισχυμένης Ακτοφυλακής.»
Νεότερη Παλαιότερη