''Άκυρο'' Παλαιστινιακής Αρχής σε Τουρκία: ''Δεν θέλουμε ΑΟΖ μαζί σας!''Άνευ αντικειμένου μια συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Τουρκία και Παλαιστινιακή Αρχή»

Για το ζήτημα μια πιθανής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την Τουρκία στο Διπλωματικό Φόρουμ για την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνεται στην Αττάλεια, μίλησε ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ Μάλκι, απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης του ethnos.gr Μαρίας Χαζαράκη. Παρά τις όποιες βολιδοσκοπήσεις από πλευράς Άγκυρας, ο Μάλκι διατράνωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι «δεν υπάρχει ούτε καν σκέψη αυτή τη στιγμή για κάποια συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Τουρκία».

Από τη δήλωση αυτή, συνάγεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι Παλαιστίνιοι δε συμμερίζονται τις απόψεις κάποιων στην Τουρκία περί κοινών θαλάσσιων συνόρων. Η Άγκυρα επιχειρεί να υπογράψει συμφωνίες για ΑΟΖ με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως έκανε και με το άκυρο μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη, με τις οποίες διαγράφει παντελώς τις θαλάσσιες ζώνες των ελληνικών νησιών.

«Εχουμε σύνορα με Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο όχι με την Τουρκία»
Όπως τόνισε, ο Μάλκι, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο ακόμη και την Κύπρο. Η Τουρκία όμως βρίσκεται αρκετά πιο βόρεια επομένως είναι άνευ αντικειμένου μια συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μαζί της. Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συμμετείχε τελικώς στο Φόρουμ λόγω της συμμετοχής του Προέδρου του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Τατάρ, το αντικείμενο της συζήτησης πολλάκις επικεντρώθηκε τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, καθώς τα ζητήματα των θαλάσσιων οριοθετήσεων βρισκόταν πάντα στην ατζέντα.
 
Τι αναφέρουν οι Τούρκοι
''Μεγάλος πανικός στο Ισραήλ! Η Τουρκία έχει θέσει σε ισχύ παρόμοια συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη.''

''Ο ισραηλινός Τύπος, γράφοντας ότι μια συμφωνία θαλάσσιων συνόρων που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θα εφαρμοστεί με την Παλαιστίνη, ανέφερε ότι η συμφωνία είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει αμέσως.
 
Πριν λίγες εβδομάδες η Τουρκία, μέσω του φερεφώνου του Ρ. Τ. Ερντογάν Cihat Yaycı, έριξε ξανά ''λάδι'' στη φωτιά. Όπως είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα, ο αρχιτέκτονας του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», παρουσίασε στην Τουρκία νέο χάρτη που την ενώνει με τη Λιβύη και έχει βλέψεις να κάνει το ίδιο και με την Γάζα!  

Σε μια πρωτοφανής δήλωση, ο Yaycı ανέφερε τα εξής:

''Η συμφωνία που κάναμε με την Λιβύη, μπορεί να γίνει και με την Παλαιστίνη. Μπορούμε να υπογράψουμε μία συμφωνία, που θα αλλάξει τα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο. Γι' αυτό τον λόγο πήγε ο Ν. Δένδιας σε Δυτική Όχθη και Ισραήλ, αυτό τον φοβίζει.'' 

Προφανώς και δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς το Ισραήλ θα βυθίσει και κυριολεκτικά και μεταφορικά κάθε προσπάθεια της Άγκυρας, όμως είναι ενδεικτικό, το τι σχεδιάζει ο Ερντογάν για την περιοχή.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον προφανή παραλογισμό ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Γάζας, η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ. Ωστόσο, αυτοί οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν είναι τωρινοί, πρωτοεμφανίστηκαν πριν ένα χρόνο. 

Νεότερη Παλαιότερη