Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Ελλάδα - Βάπτισμα του πυρός για την ΔΕΠ

Μεγάλη στρατιωτική άσκηση στην Ελλάδα - Βάπτισμα του πυρός για την ΔΕΠΗ εν λόγω άσκηση θα διεξαχθεί έως και την Παρασκευή σε όλο τον ελλαδικό χώρο

Η νεοϊδρυθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου παίρνει το βάπτισμα του πυρός αυτή την εβδομάδα, καθώς συμμετέχει στη πολυεθνική άσκηση πολύ υψηλής ποιότητας «Orion 21» μαζί με την «αφρόκρεμα» των Διεθνών Ειδικών Δυνάμεων, όπως οι Αμερικανοί Navy Seals.

Όπως γράφουν τα «ΝΕΑ», πρόκειται για άσκηση που διεξάγεται έως την Παρασκευή σε όλο τον ελλαδικό χώρο με τη συμμετοχή Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Σερβίας, καθώς και τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΚΑΜ) και του Λιμενικού Σώματος – Ακτοφυλακής (ΜΥΑ). Μάλιστα, οι παραπάνω χώρες συμμετέχουν με επίλεκτες δυνάμεις τους όπως είναι οι Navy Seals και οι 10th Special Forces Group από ΗΠΑ, τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων από Ισραήλ, Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών και Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων από Κύπρο, Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων από Σερβία.

Αυτή η διεθνής και ποιοτική συμμετοχή φανερώνει – όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ – την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, των διεθνών συνεργασιών και του ρόλου των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της νεοσυσταθείσας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Η αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων ήταν από τις προτεραιότητες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος μάλιστα γνωρίζει από πρώτο χέρι το αντικείμενο και τώρα αυτό το όραμά του υλοποιείται.

Σε Αυλώνα και Σούδα
Μολονότι η άσκηση και οι συνεκπαιδεύσεις της «Orion 21»θα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, τα δύο βασικά σημεία της είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ, Στρατόπεδο επιλάρχου Γεώργιου Μελίδη, στον Αυλώνα) και η Σούδα στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι η άσκηση περιλαμβάνει μεγάλο εύρος συμβατικών αντικειμένων (άμεση επιθετική ενέργεια, ειδική επιτήρηση - αναγνώριση, μη συναινετική νηοψία, έρευνα - διάσωση μάχης) και αντικείμενα υβριδικού πολέμου.

Το ΓΕΕΘΑ φιλοδοξεί η φετινή άσκηση να αναβαθμιστεί κι άλλο. Στα σχέδιά του είναι να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης στρατιωτικών συνεργασιών, ώστε να αναγνωριστεί ως η σημαντικότερη άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στον χώρο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.


ΠΗΓΗ