Εξελίξεις με τις φρεγάτες: Οι Ολλανδικές έχουν το προβάδισμα

Εξελίξεις με τις φρεγάτες: Οι Ολλανδικές έχουν το προβάδισμαΤα νέα δεδομένα
Οι πρώτες απώλειες στην κούρσα για τις επόμενες ελληνικές φρεγάτες είναι γεγονός καθώς οι ισπανικές F-110 βγήκαν εκτός. Το Πολεμικό Ναυτικό αξιολόγησε με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια και το πρωί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την short list για τις προτάσεις οι οποίες προκρίνονται στον επόμενο ‘’γύρο’’.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ η λίστα των κρατών αναγράφεται με αλφαβητική σειρά. Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ολλανδία παίρνουν το ‘’πράσινο’’ φως ενώ απουσιάζει η Ισπανία παρά το γεγονός ότι το πλοίο το οποίο πρότεινε, η φρεγάτα F-110 εμφανιζόταν εξαιτίας της διαμόρφωσης που είχε-παρέπεμπε σε ένα μικρό αντιτορπιλικό- ως μια εκ των ισχυρότερων υποψηφιοτήτων. Όμως το μεγάλο κόστος, ο χρόνος παράδοσης αλλά και το ‘’φλερτ’’ των Ισπανών με την Τουρκία που εκδηλώθηκε με την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου Anadolu φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ‘’κόκκινη κάρτα’’ που έβγαλε το Πολεμικό Ναυτικό.

Αν και στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε με αλφαβητική σειρά τη λίστα των κρατών για τα πλοία των οποίων θα ‘’εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης’’ η αξιολόγηση που έγινε το Πολεμικό Ναυτικό σε όλες τις προτάσεις είχε κατάταξη έχοντας στην κορυφή τις πιο ισχυρές υποψηφιότητες. Όλα τα πλοία τα οποία ‘’προκρίθηκαν’’ πέρασαν από το ‘’μικροσκόπιο’’ της επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού και βαθμολογήθηκαν με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια αλλά και με άλλα δεδομένα όπως ο χρόνος παράδοσης, η αξιοπιστία του κατασκευαστή και φυσικά το κόστος αν και οι τιμές δεν είναι οι τελικές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά η Ολλανδική πρόταση δείχνει ότι σε πρώτη φάση έχει μικρό πλεονέκτημα με τις υπόλοιπες όμως να βρίσκονται σε απόσταση ‘’ανατροπής’’. 
 
Το χαμηλό κόστος για τέσσερις πολύ ισχυρές και σύγχρονες φρεγάτες όπως οι SIGMA, o γρήγορος χρόνος παράδοσης και η πλέον ενδιαφέρουσα για το ΠΝ ενδιάμεση λύση που αφορά είτε τις μεταχειρισμένες φρεγάτες ‘’Μ’’ είτε καινούργιες κορβέτες SIGMA δίνουν ‘’πόντους’’ στους Ολλανδούς. Όμως για διαφορετικούς λόγους και οι υπόλοιπες προτάσεις μπορούν να πάρουν προβάδισμα το επόμενο διάστημα εάν προκύψουν θετικές εξελίξεις.  

Η εξίσωση των φρεγατών και η διπλωματία  
 
Ως προς το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για τη λήψη οριστικών αποφάσεων στο ζήτημα των νέων φρεγατών θα πρέπει να σημειωθεί μια ιδιαιτέρως κρίσιμη λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μετά την τελευταία αμερικανική πρόταση (αυτή που κατέθεσε προ δεκαημέρου ο υποναύαρχος Φράνσις Μόρλεϊ, διευθυντής Εξοπλιστικών Εξωτερικού του Ναυτικού των ΗΠΑ), το Π.Ν. επέστρεψε με νέα επιστολή με την οποία προσθέτει νέες απαιτήσεις και ζητεί περισσότερα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι από την αμερικανική πλευρά θα πρέπει να γίνουν διαδικασίες για τη συγγραφή νέας LOR, η οποία, δεδομένου ότι απαιτείται έγκριση από το Κογκρέσο, δεν μπορεί να παραδοθεί πριν από το φθινόπωρο.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου είναι δεδομένο ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες και για συζητήσεις για τις φρεγάτες.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους επιτελείς του Π.Ν. στεγνή τεχνοκρατική λογική στις προτάσεις τους, είναι απολύτως σαφές ότι σε πολιτικό επίπεδο πάντα διαδραματίζονται ευρύτερες συζητήσεις που αφορούν τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
 
Επιπλέον, εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το μέλλον του Στόλου, πέρα από τα στενά όρια των τεσσάρων φρεγατών που βρίσκονται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι σε χαμηλότερο επίπεδο, υπουργών Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς, Παρλί θα συζητήσουν την ερχόμενη Παρασκευή και για τις φρεγάτες, παρά το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρκετά θέματα να διευθετήσουν, μεταξύ άλλων την άφιξη των πρώτων μαχητικών τύπου Rafale στην Ελλάδα.