ΣΤΟΠ των ΗΠΑ στους κάθετους εκτοξευτές πυραύλων στη νέα τουρκική φρεγάταΣΤΟΠ των ΗΠΑ στους κάθετους εκτοξευτές πυραύλων Mk 41 στη νέα τουρκική φρεγάτα TCG Istanbul – Οι Τούρκοι ψάχνουν να βρουν εγχώρια λύση.

Τέλος στα όνειρα της Τουρκίας για απόκτηση των αμερικανικών εκτοξευτών πυραύλων Mk 41 έβαλαν οι ΗΠΑ, με την οριστική μη έγκρισή τους για την απόκτηση των συγκεκριμένων εκτοξευτών από την Τουρκία.

Έτσι οι νέες τουρκικές φρεγάτες θα πρέπει, σύμφωνα με τους Τούρκους, να στραφούν σε εγχώριες λύσης, η αποτελεσματικότητα των οποίων (σ.σ. όταν θα είναι ώριμες αυτές οι λύσης) αμφισβητούνται.

Το σύστημα κάθετης εκτόξευσης MK 41, το οποίο έχουν τα αμερικανικά Ticonderoga και Arleigh Burke τα οποία ήθελε (σ.σ. και θέλει) η Ελλάδα για πλοία ενδιάμεσης λύσης έως ότου κατασκευαστούν οι τέσσερις νέες ελληνικές φρεγάτες, θα εφοδιάσει μαζί με το ευρωπαϊκό σύστημα SYLVER, τα νέα πλοία του ελληνικού Στόλου.

Οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400 σε πρώτη φάση, αλλά κυρίως λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί η Αγκυρα με το Πεκίνο.

Κίνα και ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται παγκοσμίως σε σημεία κοινών συμφερόντων, με την Ανατολική Μεσόγειο, τα λιμάνια της Μεσογείο και τον ευρωπαϊκό – τουρκικό σιδηρόδρομο να είναι μερικά από αυτά.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να πειράξουν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο για τον λόγω αυτό δεν έχει ακόμα γίνει καν αναφορά της δυνατότητας παροχής βλημάτων της οικογένειας SM στην Ελλάδα.

Οι Γάλλοι προσφέρουν τους Aster 30, με ακτίνα 160 χλμ, όχι όμως στην παρούσα φάση και τους SCALP Naval, με εμβέλεια άνω των 1000 χλμ.

Η εγχώρια λύση των Τούρκων αναμένεται να αργήσει αρκετά χρόνια ακόμα, δύνοντας την δυνατότητα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη