Προάγγελος εξελίξεων - Ανάπτυξη F-35 σε Μαύρη Θάλασσα & Βαλτική


Οι Ρώσοι έχουν επιχειρήσει να "δοκιμάσουν " τα αντιαεροπορικά τους συστήματα  S-300, S-350 και S-400 στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Συμμαχίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που διατίθενται στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, το απόγευμα της 17ης Ιουνίου, τουλάχιστον δύο μαχητικά F-35 εμφανίστηκαν στον εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Μιλάμε, πιθανώς, για ένα αμερικανικό και ένα βρετανικό μαχητικό αεροσκάφος, που απογειώθηκαν από το κατάστρωμα του βρετανικού αεροπλανοφόρου "Queen Elizabeth".

Σύμφωνα με την πηγή, τα μαχητικά F-35  συνόδευαν πλοία του ΝΑΤΟ που εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα πριν από λίγες ημέρες, ενώ υποστηρίζεται ότι τα εν λόγω stealth μαχητικά πέταξαν σε απόσταση από τα ρωσικά σύνορα στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας.

Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση βρετανικών μαχητών F-35 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν ήδη πετάξει εδώ και καιρό.

Είναι γνωστό ότι  περιστατικά  αναχαίτισής δεν αναφέρθηκαν, καθώς σύμφωνα με  στοιχεία, τα μαχητικά αεροσκάφη των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων δεν απογειώθηκαν λόγω της απουσίας απειλής από τα μαχητικά του ΝΑΤΟ.

Δεδομένης της κατά προσέγγιση απόστασης της περιοχής πτήσεως των μαχητικών αεροσκαφών F-35, οι  Ρώσοι ειδικοί σημειώνουν ότι τα ρωσικά συστήματα άμυνας θα μπορούσαν να έχουν δει τα αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι Ρώσοι έχουν επιχειρήσει να "δοκιμάσουν " τα αντιαεροπορικά τους συστήματα  S-300, S-350 και S-400 στα μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Συμμαχίας, αναφέροντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το εν λόγω μαχητικό

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:  "Ο ρωσικός στρατός έχει δοκιμάσει με επιτυχία τα  παραπάνω συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, σε πραγματικά μαχητικά F-35.
 
Αυτό έγινε εφικτό αφού τα F-35  stealth της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν αρκετές φορές τα ρωσικά σύνορα από την κατεύθυνση της  Βαλτικής Θάλασσας, με αποτέλεσμα  να παρακολουθηθούν με  επιτυχία από τα ραντάρ των S-300, S-350 και  S-400 

Μέχρι σήμερα, ο εναέριος χώρος πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα παρακολουθείται συνεχώς από τα συγκροτήματα S-300, S-350 και S-400 και λόγω των απρόσεκτων προθέσεων του ΝΑΤΟ  να ανακαλύψει την ευπάθεια των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, πετώντας κοντά σε αυτά είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους Ρώσους

«Ένα τόσο βιαστικό βήμα εκ μέρους του ΝΑΤΟ οδήγησε σε σοβαρά προβλήματα τη Συμμαχία , αφού  η Ρωσία γνωρίζει τώρα ακριβώς ποια συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας είναι κατάλληλα για την καταπολέμηση τέτοιων αεροσκαφών και πολλές αναχαιτίσεις  μαχητικών F-35 πάνω από τη Βαλτική καθιστούν δυνατό τον ισχυρισμό  ότι η κατάσταση είναι τελείως υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, " αναφέρει το ο  Avia.pro.
 
Ωστόσο ακόμη και αν δεχθούμε τις παραπάνω Ρωσικές αναφορές για τα F-35 ως πλήρως αληθείς, πράγμα αβέβαιο, το εν λόγω μαχητικό θα  εξακολουθεί να είναι από μόνο του ένας τεράστιος πολλαπλασιαστής ισχύος στο πεδίο της μάχης

Τα χαρακτηριστικά του μαχητικού πέμπτης γενιάς, το F-35 Lightning II είναι εντυπωσιακά, αφού εκτός από το χαρακτηριστικό του ως stealth, προσφέρει  βελτιωμένη ευελιξία καθώς και μεγάλες δυνατότητες απόκτησης πληροφοριών μέσω των πολλών αισθητήρων που διαθέτει, τις οποίες μέσω των δυνατοτήτων διαλειτουργικότητας που έχει με άλλα οπλικά συστήματα, να τις διανείμει σε αυτά τα οποία να προσβάλλουν τους εχθρικούς στόχους.

Αυτό έκανε το αεροσκάφος που παράγεται από το Lockheed Martin μεταξύ των πιο προηγμένων μαχητών πολλών ρόλων στον κόσμο που πετούν σήμερα.

Το stealth οπλισμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων F-35 περιλαμβάνει περιστροφικό κανόνι 25 mm GAU-22 / A 4, ενώ μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία πυραύλων αέρος-αέρος, πυραύλων αέρος-επιφανείας, πυραύλων κατά πλοίων και βόμβες.

Χάρη στις stealth δυνατότητές του, μπορεί να διεισδύσει στο εχθρικό έδαφος και να μεταφέρει 5.700 λίβρες εσωτερικού εξοπλισμού, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 22.000 λίβρες συνδυασμένων εσωτερικών και εξωτερικών όπλων.
 
Το Lightning II αναπτύχθηκε επίσης με προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που επιτρέπουν στους πιλότους να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τις εχθρικές δυνάμεις.

Επιπλέον, οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν  εχθρικά ραντάρ, ενώ τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του  παρέχουν στον πιλότο πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες του πεδίου μάχης.

Οι δυνατότητες του F-35 και του ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) κατέστη δυνατή χάρη στην ενσωμάτωση ενός βασικού επεξεργαστή που μπορεί να εκτελεί περισσότερες από 400 δισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο.

Θα μπορούσε να συλλέξει δεδομένα ηλεκτρονικού πολέμου, που αναπτύχθηκε από την BAE Systems, και στη συνέχεια να εντοπίσει ραντάρ του  εχθρού και ηλεκτρονικές εκπομπές πολέμου μέσω ενός συστήματος ηλεκτρο-οπτικής στόχευσης οκτώ αισθητήρων (EOTS).
 
Με τη σειρά του, το EOTS μπορεί να παρέχει κάλυψη 360 μοιρών του μαχητικού από εχθρικούς στόχους, έτσι ώστε ο πιλότος να μπορεί να ενεργήσει εναντίον τους.

Επιπλέον, τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αισθητήρες του μαχητή θα κοινοποιηθούν σε κυβερνήτες φιλίων πολεμικών πλοίων στη θάλασσα, σε Διοικητές Μονάδων στο έδαφος και φυσικά σε φίλια αεροσκάφη.

Το F-35 συνεπώς μπορεί να παρέχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την  ροή της  μάχης, γεγονός που το καθιστά πραγματικό πολλαπλασιαστή δύναμης κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το F-35 έχει εύρος 1.200 ναυτικών μιλίων και μπορεί να φτάσει ταχύτητες άνω των 1,6 Mach (1.200 mph). Τροφοδοτείται από F135-PW-100 κινητήρες που παρέχουν 40.000 λίβρες. μέγιστη πρόωση.

Μετά από τα παραπάνω εκτίμηση είναι ότι  το υπερόπλο που λέγεται F-35, έχει όλες τις δυνατότητες εκείνες που θα του επιτρέψουν, είτε το ίδιο είτε μέσω των πληροφοριών που θα διανείμει σε επίγειες-αεροπορικές και ναυτικές φίλιες δυνάμεις, να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή δυνάμεων του εχθρού.