F-36 Kingsnake: Πιθανών να αντικαταστήσει τα F-16 Viper-Χαμηλού κόστους και πολλαπλού ρόλου



Πρόσφατα η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μπορεί να ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια νέα επιλογή χαμηλού κόστους μαχητικού αεροσκάφους για να αντικαταστήσει το στόλο των F-16, ζητώντας μια καθαρή σχεδίαση ενός νέου τετάρτου ή μισού ή πέμπτης γενιάς μείον μαχητικού του F-36. 

Ο ρόλος που παίζουν τα σημερινά F16 δεν μπορεί να υποτιμηθεί: ενώ τα F22 και τα F35 είναι τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, το F16 είναι μακράν ο πιο πολυάριθμο μαχητικό που λειτουργεί η αεροπορία, με περισσότερα παραδείγματα F16 από όλα τα F15s, F22s και F35s . 

Ως αποτέλεσμα υπάρχει το επιχείρημα ότι το F16 είναι η ραχοκοκαλιά της σημερινής αεροπορικής δύναμης. Και ενώ τα F16 της USAF έχουν υπηρετήσει με διάκριση κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής ζωής τους, οι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας πιστεύουν ότι η οχιά δεν διαθέτει την ικανότητα των συστημάτων αποστολής και την πολυπλοκότητα του δικτύου για να είναι σοβαρός διεκδικητής.

 Επιπλέον, η αεροπορία δήλωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρχουν 386 μοίρες. Υποθέτοντας ότι κατά μέσο όρο 20 αεροσκάφη ανά μοίρα, είναι 7.720 αεροσκάφη και πολλά νέα αεροσκάφη που πρέπει να παραχθούν.

Η πρόταση της USAF είναι το F-36, νέο φτηνό μαχητικό  το οποίο θα μπορούσε επάξια αντικαταστήσει τα F-16 Viper. Το νέο μαχητικό, αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να ενταχθεί σε υπηρεσία μετά το 2030.