FCAS: Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία ενημερώθηκαν για το μαχητικό νέας γενιάς



Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν στα μέσα του περασμένου Μαΐου ότι τελικά επετεύχθη συμφωνία, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης του περίφημου Μελλοντικού Εναέριου Συστήματος Μάχης, γνωστό και ως «Future Combat Air System – FCAS».

Έπειτα από πολλές και επίπονες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις των συμβαλλόμενων μερών, που αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα και «κόντρες», τελικά οι τρεις χώρες που έχουν ενταχθεί στο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμφώνησαν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα και έτσι οι στρατιωτικοί πήραν την «σκυτάλη» από τους πολιτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Αεροπορίας της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν και έκανα από κοινού επισκέψεις σε εγκαταστάσεις των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα η Airbus, η INDRA και η Dassault, ενώ ακόμα πραγματοποίησαν συνομιλίες με υψηλόβαθμα στελέχη προκειμένου να ενημερωθούν για τα επόμενα βήματα του αναπτυξιακού προγράμματος.

Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις του μέλλοντος

Επιπρόσθετα, οι Αξιωματικοί συζήτησαν μεταξύ τους τις δυνατότητες του Future Combat Air System – FCAS, καθώς επίσης και την πρόοδο του λεγόμενου «Οπλικού Συστήματος Νέας Γενιάς – Next Generation Weapon System» στο οποίο θα εντάσσεται και η δημιουργία του μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς, ενώ στο συνολικό πρόγραμμα προβλέπεται και η κατασκευή προηγμένων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, τα οποία θα συνοδεύουν τα μαχητικά σε αποστολές και επιχειρήσεις.


Οι συναντήσεις και οι συνομιλίες που πραγματοποίησαν οι τρεις Αρχηγοί τους έδωσαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν την αξία και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας στους επιχειρησιακούς και τεχνικούς τομείς προκειμένου να εκπροσωπήσουν τις απόψεις και τα εθνικά συμφέροντα τους στστο έργο.

Και σε ό,τι αφορά τα εθνικά συμφέροντα, οι τρεις χώρες φαίνεται πως συγκλίνουν ως προς τους γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς στόχους τους, καθώς η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία αποτελούν πολύ σημαντικά μέλη του NATO και αντιλαμβάνονται τις μελλοντικές προκλήσεις τόσο στην Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία, όσο και απέναντι στην Κίνα, όπως αναφέρει με σαφή τρόπο το κείμενο συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Συμμαχίας. Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση και ανάπτυξη των ευρωπαϊκών τεχνολογιών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανεξαρτησίας και ανθεκτικότητας για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Ευρώπη.