Φρεγάτες: Πάει πίσω η αγορά τους – Πρώτα MEKO 200 και πλοία ενδιάμεσης λύσης



Πάει πίσω η αγορά των νέων ελληνικών φρεγατών αφού σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται το σπάσιμο της διαδικασίας στα τρία – Πρώτα εκσυγχρονισμός των ελληνικών MEKO μετάι πλοία ενδιάμεσης λύσης και μετά οι νέες φρεγάτες.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαχωρίσει τις διαδικασίες. Έτσι, ενώ αρχικά η πρόταση για τις τέσσερις νέες φρεγάτες του ελληνικού Στόλου πήγαινε πακέτο με τον εκσυγρονισμό των ΜΕΚΟ και την παροχή πλοίων ενδιάμεσης λύσης από τις ενδιαφερόμενες χώρες, τώρα οι διαδικασία σπάει στα τρία.

Πρώτα θα φροντίσει το Πολεμικό Ναυτικό να αξιοποιήσει τα υπάρχοντα πλοία, μετά να βρει άμεσα τα πλοία ενδιάμεσης λύσης και τέλος να προκρίνει η κυβέρνηση την χώρα προμήθειας των τεσσάρων νέων ελληνικών φρεγατών.

Στην σορτ λιστ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πέρασαν στην επόμενη φάση όλες οι προτάσεις εκτός των Ισπανών.

Η Αθήνα θα επιδιώξει να βρει την καλύτερη δυνατή πρόταση για την κάθε περίπτωση ενδιαφέροντος (εκσυγρονισμός ΜΕΚΟ, πλοία ενδιάμεσης λύσης και νέες φρεγάτες) σε συνάρτηση και των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Το Sportime έχει εδώ και καιρό εκφράσει την άποψη πως η απόφαση για τις νέες ελληνικές φρεγάτες θα αργήσει.

Η εκτίμηση πως έως το τέλος Ιουνίου θα έχει κλείσει το θέμα δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η απόφαση για τις νέες φρεγάτες να ανακοινωθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σίγουρα μεγάλο ρόλο θα παίξουν στην εξέλιξη της διαδικασίας οι επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Εκεί θα φανεί σε ποιες προτάσεις μπορεί να «πατήσει» η Αθήνα για να επιτύχει το κάτι παραπάνω.

Στον γεωπολιτικό τομέα ΗΠΑ και Γαλλία φαίνεται αρχτικά να έχουν το προβάδισμα, όμως Ολλανδία, Ιταλία και Βρετανία έχουν επίσης προσφέρει πολύ καλά πλοία.

Η Ελλάδα χρειάζεται να προκρίνει την πρόταση εκείνη που θα εξυπηρετεί στο μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες της.

Και οι ανάγκες της χώρας έχουν αυξηθεί, για πλοία που θα είναι ικανά να παρέχουν και άμυνα περιοχής, αφού πλέον η Αθήνα πρέπει να έχει παρουσία και στην Ανατολική Μεσόγειο.